Categorieën

Service

Claudia de Breij hoopt dat de penning overbodig wordt

Claudia de Breij hoopt dat de penning overbodig wordt
Nieuws

Claudia de Breij hoopt dat de penning overbodig wordt

  • Redactie
  • 09-03-2020
  • Nieuws
Claudia de Breij hoopt dat de penning overbodig wordt

Claudia de Breij krijgt de Jillis Bruggeman Penning uit handen van wethouder Jeroen Ooijevaar

SCHIEDAM - Vanochtend heeft wethouder Jeroen Ooijevaar de Jillis Bruggeman Penning uitgereikt aan Claudia de Breij, cabaretier, liedschrijver, televisiemaker en radio-dj. Mieke Peters (Vlaardingen), Noes Fiolet (Capelle aan den IJssel) en Theo van der Heijden (Schiedam) ontvingen de Jillis Opsteker. 

De penning wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of instantie die voorop gaat in de strijd tegen discriminatie en vervolging op basis van seksuele of genderidentiteit in Nederland of elders in de wereld. Claudia de Breij krijgt deze onderscheiding omdat zij zich overal – in het theater, columns, boeken, tv- en radioprogramma’s, liedjes en (social) media – expliciet uitspreekt tégen haat en discriminatie en vóór liefde en diversiteit. Omdat ze durft voorop te lopen. "Het is voor de zesde keer dat we de penning uitreiken. De extra aandacht voor acceptatie blijft nodig. Alleen al het feit dat op schoolpleinen, op sportvelden en -kantines en ook op de werkvloer bij menige werkgever het woord 'homo' het meest gebruikte scheldwoord is, maakt het nodig dat we blijven vechten tegen discriminatie van mensen in de lhbti-gemeenschap", zei wethouder Jeroen Ooijevaar (Lhbti staat voor lesbiennes, homo's, bi's, transgenders en interseksuelen).

"Ook iets als het Nashville-manifest uit Amerika, dat triest genoeg ook door sommigen in ons land werd omarmd, maakt het nodig dat we blijven strijden. En wat te denken van het feit dat in Polen - binnen onze eigen Europese Unie nota bene - lhbti-vrije zones zijn ingesteld. Er is echt nog veel werk te verzetten op het terrein van acceptatie. Ik noemde enkele internationale misstanden op dit gebied, maar let wel: veroordeling van een persoon omdat hij of zij 'anders is', gebeurt ook elke dag in je eigen omgeving, door buren, collega's, klasgenoten, politici en noem maar op."  Jeroen Ooijevaar keek twintig jaar terug. Hij had als student in Nijmegen Claudia de Breij uitgenodigd op te treden. "Ze is wild en soms verstild. Ze zingt mooi, maar af en toe als een viswijf. Ze heeft wijze inzichten, maar soms weet ze het ook niet meer", zo had hij haar toen aangekondigd.  "Nu twintig jaar later kan ik toch vooral concluderen dat ze wijze inzichten heeft. En dat ze al die jaren voorop heeft gelopen in de strijd tegen haat en discriminatie." 

Claudia de Breij zei in haar dankwoord toch vooral te hopen dat over enige jaren het uitreiken van een Jillis Bruggeman Penning overbodig wordt, dat acceptatie zo normaal geworden is dat we er niet langer over hoeven te praten. Dat zou het mooiste zijn wat haar betreft.

Eerder is de Jillis Bruggeman Penning uitgereikt aan:
2019      Boris Dittrich
2018      Barbara Barend
2017      Arie Boomsma
2016      Michael van Praag
2015      Eduard Nazarski

Voor het eerst werd voor het uitreiken van de Jillis Opsteker ook gekeken naar personen buiten Schiedam die zich verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van lhbti-acceptatie. Mieke Peters (Vlaardingen), Noes Fiolet (Capelle aan den IJssel) en Theo van der Heijden (Schiedam) kregen de Jillis Opsteker opgespeld, omdat zij zich in hun gemeente of regio verdienstelijk hebben gemaakt voor de acceptatie van lhbti-ers en zich inzetten tegen discriminatie.

Mieke Peters is werkneemster van de gemeente Schiedam (ze werkt bij de griffie) en is in haar woonplaats Vlaardingen actief voor Amnesty International. Zij heeft het in haar woonplaats met succes aangekaart dat het opmerkelijk was dat Vlaardingen nog geen regenboog-gemeente was. Dat bleef niet zonder resultaat: Vlaardingen is inmiddels toegetreden tot de regenboog-gemeenten in ons land, waaronder Schiedam.

Noes Fiolet is in zijn woonplaats Capelle aan den IJssel eigenaar van een dansschool. Als kleine jongen woonde hij in het Witte Dorp in Rotterdam. Hij werd gepest door andere kinderen op school, hij werd voor homo uitgescholden en met stenen bekogeld. "Ik kon hier thuis met mijn ouders niet over praten", zei Fiolet. "Er ontwikkelde zich wel een boosheid bij me, die boosheid heeft aan mijn ontwikkeling bijgedragen, ik heb er inspiratie uit geput om te strijden tegen discriminatie. Zo ontstond mijn radioprogramma 'Uit de kast' bij de lokale omroep", merkte hij op. Vorig jaar is Fiolet gestopt met het radioprogramma en als homo-ambassadeur in Capelle aan den IJssel.

Theo van der Heijden was jarenlang homo-ambassadeur in Schiedam en initiatiefnemer en voorzitter van de Stichting Jilles Bruggeman. "Als er iemand is die lhbti-acceptatie in Schiedam op de kaart heeft gezet dan ben jij het Theo, en door dit te zeggen doe ik niemand in Schiedam tekort", zei wethouder Jeroen Ooijevaar.