Cocky Gastelaars krijgt haar eigen hof

04-03-2021 Nieuws Redactie

Gastelaars met haar trainer Dries Peute in de bloemen na haar wereldrecord, denkelijk in het Amsterdamse zwembad; foto Wikimedia


SCHIEDAM - De Schiedamse zwemster Cocky Gastelaars wordt vernoemd in eigen stad.

Het college van B&W heeft besloten 'de straatnaam Cocky Gastelaarshof vast te stellen voor de openbare ruimte tussen de Burgemeester Knappertlaan, de Bosboomlaan en de Julianalaan'. Voor de goede verstaander: dat is het gebied rond het voormalige Sportfondsenbad, waar Gastelaars zo veel uren doorbracht.

Gastelaars is niet zo heel bekend in het collectieve Nederlandse sportgeheugen. Toch was zij in de jaren vijftig de snelste vrouw op aarde in het water. 65 Jaar geleden, op een dag na, op 3 maart 1956 zwom zij een wereldrecord op de 100 meter vrije slag. Dat gebeurde in Amsterdam. Twee weken later ging zij nog sneller door het water; dat gebeurde in het Sportfondsenbad.

De geboren Rotterdamse had de pech moeilijk om te kunnen gaan met wedstrijdspanning en dat Nederland na de Russische inval in Hongarije besloot de Olympische Spelen in Melbourne te boycotten. In Rome in 1960 werd ze op de spelen zevende op haar honderd meter vrij. Haar erelijst vermeldt verder twee gouden (4x100 vrij en 4x100 wissel) en één zilveren medaille (individuele 100 vrij), behaald op de Europese kampioenschappen van 1958 in Boedapest. Vier jaar later, toen Leipzig gastheer was van de Europese titelstrijd besloot de viervoudig Nederlands kampioene haar loopbaan met een gouden medaille op de 4x100 meter vrije slag (4.15,1).

B&W van Schiedam besloten ook dat de openbare ruimte tussen Trimbaan en Olympiaweg op Harga voortaan Wielerbaan heet.Gerelateerd