Categorieën

Service

College Schiedam overvallen door uitstel Hoekse Lijn

College Schiedam overvallen door uitstel Hoekse Lijn
Politiek

College Schiedam overvallen door uitstel Hoekse Lijn

  • Redactie
  • 14-12-2017
  • Politiek
College Schiedam overvallen door uitstel Hoekse Lijn
SCHIEDAM – De informatievoorziening naar de raad en burgemeester en wethouders van Schiedam over de Hoekse Lijn 'is ernstig tekortgeschoten'. Dit stellen B&W naar aanleiding van het bericht van het uitstel van afronding van de ombouw van de spoorlijn tot metro. Het college stelt 'te zijn overvallen'.

“Het gegeven dat wij niet in staat zijn gesteld u volledig, juist en tijdig te informeren stelt ons ernstig teleur”, stelt het college. “Immers, de feiten blijken niet alleen anders te liggen dan eerder voorgesteld, maar ze zijn ons ook nog een keer in een bijzonder laat stadium gemeld (en niet via de gangbare weg). ”

Pas op 29 november gaf de Metropoolregio Rotterdam Den Haag in een zogenaamd Bestuurlijk Stakeholdersoverleg aan dat realisatie van het werk in februari volgend jaar niet zou worden gehaald, zo melden B&W in een schrijven aan de raad. “De vraag wanneer indienststelling dan

wel aan de orde zou zijn, werd op dat moment niet (definitief) beantwoord. Wel werd door de metropoolregio bericht dat niet langer de software het enige grote knelpunt zou zijn, maar ook de fysieke realisatie van de spoorbaan.” ‘Het Bestuurlijk Stakeholdersoverleg Hoekse Lijn is een klankbordgroep van de bestuurders van de tracégemeenten Rotterdam, Schiedam, Maassluis en Vlaardingen, de directies van de metropooregio gemeente Rotterdam, RET en ProRail en de algemeen projectmanager van het Projectbureau Hoekse Lijn. Opmerkelijk is dat om een overleg met bestuurders en raadsleden op 20 november met geen woord werd gerept over een vertraging later dan februari. Die termijn werd de laatste maanden aangehouden als moment waarop de nieuwe metroverbinding zou worden opgeleverd.

Op 12 december hoorde het Schiedamse college dat de collega's in Rotterdam de gemeenteraad daar zouden informeren over de Hoekse Lijn. Rotterdam is opdrachtgever van het totale project en daarmee eindverantwoordelijke is. De Rotterdamse wethouder Pex Langenberg laat weten dat de ingebruikname van de Hoekse Lijn is vertraagd tot het vierde kwartaal van 2018.

Het Schiedamse college laat weten dat 'de reizigers (en ondernemers) die ernstig gedupeerd worden door deze (herhaalde) vertraging', nu het allerbelangrijkste aandachtspunt zijn. Rotterdam komt met voorstellen voor het verbeteren van het tijdelijke busvervoer. Op zich sluiten deze volgens het Schiedamse college aan bij de suggesties die de stad samen met Maassluis en Vlaardingen eerder had voorgesteld. “We zullen ons erover beraden of er verdere aanpassingen/voorzieningen noodzakelijk zijn.”

“Wij beraden ons in nauwe samenwerking met Vlaardingen en Maassluis ook op de nadere eisen die wij aan de metropoolregio gaan stellen om een eventuele verdere vertraging zo veel mogelijk te beperken en de maatregelen te nemen om het vervangend vervoer te verbeteren,” Op 20 december staat daarover een bestuurlijk overleg gepland waar dit aan de orde komt. “Daarnaast zullen wij mogelijke verdere consequenties voor Schiedam in beeld brengen. Wij zullen u daarover alsmede over onze andere initiatieven in deze kwestie – waaronder onze eis om opheldering van de informatiegebreken- zo spoedig mogelijk nader informeren. ” Was getekend: burgemeester en wethouders van Schiedam.

Overigens is de geheimhoudingsplicht die was gezet op het rapport van AT Osborne dat op 20 november werd besproken, onder druk van de gang van zaken nu opgeheven.