College wil zwemmen van scholieren toch stimuleren

12-12-2018 Nieuws Kor Kegel

Schoolzwemmen is geen verplicht vak, maar het verdient wel aandacht

SCHIEDAM – Schoolzwemmen verplicht maken, dat kan het gemeentebestuur niet. Daar hebben de schoolbesturen een eigen verantwoordelijkheid in. Maar het college van B & W ziet wel andere mogelijkheden om te bevorderen dat kinderen een goede zwemvaardigheid krijgen. Daarover gaat het college komend jaar in discussie met Optisport en Vrienden van Zwembad Zuid.  

Het gemeentebestuur wil bijvoorbeeld aansluiten bij de Organisatie van de Nationale Sportweek, een jaarlijks programma. Van zondag 15 september is er de Week van het Zwemmen, die overigens twee weken duurt, tot en met zondag 29 september. Daarnaast zoekt het college van B & W andere mogelijkheden om het onderwijs te ondersteunen bij het zoeken naar maatwerkoplossingen. “Hiertoe zullen ervaringen bij scholen worden opgehaald, die nu reeds activiteiten hebben ontwikkeld om hun leerlingen voldoende zwemvaardig te laten worden”, schrijft het college aan de gemeenteraad.

Deze ervaringen kunnen met andere scholen worden gedeeld. Het college vindt overigens dat een goede zwemvaardigheid niet alleen van belang is voor de veiligheid, maar dat zwemmen ook als heel plezierige activiteit kan worden gestimuleerd. 

De info van het college vloeit voort uit een eerder door de PvdA ingediende motie om in een waterrijke stad als Schiedam alle kinderen te leren zwemmen. Het is een zorgpunt dat steeds meer leerlingen de basisschool verlaten zonder zwemdiploma.