COLUMN: Angst is een slechte raadgever

16-01-2016 Nieuws Han van der Horst

Willem Passtoors

COLUMN - Volgens een woordvoerder van de gemeente – we hebben dat allemaal op ons favoriete stadsblog kunnen lezen – reageerden de onwonenden van het komende vluchtelingenverblijf aan de Willem Passtoorsstraat nogal rustig en positief op de komst van vijftig nieuwe buren. Kennelijk heeft de opzet van de gemeente gewerkt om door het houden van verschillende kleine bijeenkomsten, iedereen de kans te geven vragen en zorgen met de vertegenwoordigers van de overheid te delen.

Toch is het de vraag of de voorlichter de stemming wel juist heeft ingeschat. Ik weet zeker dat er een aantal buurtbewoners zijn die zich in deze bestandsopname voor geen meter herkennen. Daarvoor hebben sommige van hen zich te negatief uitgelaten op Radio Rijnmond en in het Algemeen Dagblad. De zorg, de woede en de afkeer in de wijk zijn niet weggenomen. In ieder geval lang niet bij iedereen.

Toch zal het op den duur wel goed komen. Schiedammers hebben het hart op de tong, maar zij beschikken ook over het talent om er het beste van te maken. Vooral als zij hebben geconstateerd dat het achteraf allemaal wel meevalt. Wij zijn agressief overkomende kat-uit-de-boomkijkers in deze stad. In het Engels zeggen ze: 'their bark is worse than their bite', wat met 'blaffende honden bijten niet' ten naaste bij, maar niet voor honderd procent goed wordt vertaald.

Wat gaat er in concreto gebeuren? Er worden vijftig mensen gehuisvest in de oude school achter de hoge flats tussen de vijver van de Van Haarenlaan en de spoorlijn. Die ziet weer uit op de nieuwbouw daarnaast, een paar straten rijtjeshuizen waar ze nu de laatste hand aan leggen. De eerste bewoners hebben in hun isolement nogal last gehad van inbrekers. Uit één huis is volgens het AD zelfs de verwarmingsinstallatie gesloopt. Nu er aan de overkant vijftig nieuwe buren komen wonen, kunnen zulke wandaden een stuk minder ongezien gebeuren. Bovendien komt er een huismeester, die ongetwijfeld ook zal letten op de openbare ruimte rond de school.

Verder hoop ik dat Vluchtelingenwerk en de gemeente, niet voor de nieuwkomers zal verbergen dat er in de buurt nogal wat mensen hun komst met lede ogen aanzien, omdat zij vooroordelen koesteren ten opzichte van vluchtelingen. Het antwoord daarop is niet isolement, maar het organiseren van een open dag en vergelijkbare activiteiten.

Tot de buurtbewoners die nu met angst en vreze de komst van de asielgerechtigden op de Willem Passtoorsstraat tegemoet zien, zou ik willen zeggen. Als je zo bang bent, steek dan je geld in een extra inbraakalarm en bestel voor mijn part bij oom Geert een verzetsspray. Allemaal voor je eigen gevoel van veiligheid. Maar laat het daar niet bij. Stel je zelf deze vraag: “Hoe zou ik mij voelen als ik van het begin af aan geen kans kreeg om mijn goede bedoelingen te bewijzen?” Kijk het rustig een tijdje aan. Wees objectief. Ga uit van eigen waarnemingen en niet van horen zeggen. Bedenk dat er een verschil is tussen waakzaamheid en wantrouwen, tussen voorzichtigheid en paranoia. Het eerste is verstandig, het tweede ziekelijk.


Naschrift:
Weet u trouwens wie dat was, Willem Passtoors, de man die zijn naam gaf aan - bij mijn weten - de enige Schiedamse straat met vier keer de letter s erin? Hij stichtte in 1888 de Nederlandsche Rooms Katholieke Volksbond, om de gewone katholieken, die vaak als tweederangsburgers behandeld werden, te helpen om door middel van cursussen en ontwikkeling op een hoger plan te komen, zodat zij in de maatschappij de plaats konden innemen waar zij recht op hadden. In zijn tijd vonden veel mensen die Passtoors maar een oppervlakkige dromer en een gevaarlijke man. Als het scheldwoord 'Gutmensch' al was uitgevonden, hadden ze dat zeker op hem geplakt.

 


Gerelateerd