Controle bij DFDS levert elf inklimmers op

30-11-2018 Nieuws Redactie

Foto's: politie


VLAARDINGEN - De politie heeft dinsdagochtend tijdens op het terrein van DFDS in Vlaardingen elf migranten aangehouden die zich hadden verschanst in een vrachtwagen. Dat maakt de politie vandaag bekend.

Dat gebeurde tijdens een controle. Het gaat om mannen met de Albanese nationaliteit, tussen de 19 en 32 jaar oud. Tijdens de controle werd de politie ondersteund door de brandweer Rotterdam-Rijnmond.

Medewerkers van de Zeehavenpolitie en basisteam Waterweg controleren dit terrein en andere haventerreinen vrijwel dagelijks, aldus de politie. dinsdag ging het om een gerichte actie, waarvoor de Zeehavenpolitie, het basisteam en de Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM) van de politie-eenheid Rotterdam de handen ineen hadden geslagen. Vanaf 's ochtends vroeg werden alle binnenkomende vrachtwagens gecontroleerd. "Van onmisbare waarde was daarbij de inzet van de twee speurhonden en hun geleiders van de Zeehavenpolitie en een speurhond en zijn geleider van de Landelijke Eenheid van de politie." De honden zijn getraind in het opsporen van menselijke geur.

De honden sloegen tijdens de controle drie keer aan, in kort tijdsbestek. Politiemedewerkers maakten daarop de trailers van de vrachtwagens open. Tussen de lading van de vrachtwagens vonden ze twee keer vier en een keer drie migranten met de Albanese nationaliteit.

De aangetroffen 'inklimmers' gaan naar de AVIM, die bekijkt of een migrant een terugkeerbesluit en aanvullend een inreisverbod kan krijgen. De aangehouden inklimmers hebben  inderdaad een terugkeerbesluit en een inreisverbod gekregen. Zij mogen dus twee jaar lang de Europese Unie niet inreizen. Momenteel zitten ze in bewaring. De chauffeurs van de vrachtwagens zijn gehoord.

In totaal werden in drie uur tijd 184 binnenkomende vrachtwagens (met en zonder trailer) gecontroleerd. Politiemedewerkers deelden tijdens de controle folders uit, aan de chauffeurs, met daarin informatie over hoe te voorkomen dat migranten inklimmen in hun vrachtwagen. "Als chauffeurs hun laadruimte na het laden en bij het achterlaten van de vrachtwagen vergrendelen met slot, zegel of ander sluitingsmechanisme, maken ze het de migranten al lastiger", aluds de politie.Gerelateerd