Cor Lamers: geen rustige jaarwisseling

01-01-2020 Nieuws Redactie

Foto's: FlashphotoNL


SCHIEDAM - Burgemeester Cor Lamers wil niet spreken van een rustige jaarwisseling, ook al deden zich geen grote incidenten voor in de stad en typeerde Schiedam24 de gang van zaken in de stand vanmorgen wel als 'relatief rustig'. 

“Verreweg de meeste mensen vierden de jaarwisseling op een gezellige feestelijke manier. Helaas zien we toch elk jaar weer twee grote ergernissen terugkeren. Zwaar illegaal vuurwerk zorgt, vooral in de aanloop naar oud en nieuw, voor veel overlast en schade. Verder vind ik het onacceptabel dat hulpdiensten op twee momenten toch weer werden bekogeld met vuurwerk. Eén agent moest daardoor met lichte verwondingen naar het ziekenhuis.”

In de aanloop naar de jaarwisseling ondervonden veel Schiedammers overlast van te vroeg afgestoken en illegaal vuurwerk, zo constateert de burgemeester. De hulpdiensten hadden afgelopen avond en nacht hun handen vol. Overal in de stad waren vooral kleine brandjes. Een aantal auto’s liep zware schade op. Grote branden bleven uit, mede door intensieve voorbereiding van gemeente en hulpdiensten, aldus de persbericht van de gemeente.

Lamers vindt dat de goede voorbereiding van de jaarwisseling haar vruchten afwerpt: “Medewerkers van politie, brandweer, gemeente en Irado hebben ervoor gezorgd dat zo veel mogelijk brandbare materialen al voor de jaarwisseling van straat werden gehaald. Dit jaar hebben we succesvol ingezet op het vroegtijdig opsporen van opgeslagen kerstbomen en pallets. Met name in oost en Tuindorp hebben we daardoor grotere branden kunnen voorkomen.”

Het persbericht noemt de brand in een sportzaal in de Celsiusstraat en het sneuvelen van ruiten van een schoolgebouw aan de Eduard van Beinumlaan, waarover Schiedam24 eerder berichtte. Nog niet bekend was de voordeur van een flat op de Burgemeester Knappertlaan die werd vernield door zwaar vuurwerk.

Verder waren er de autobranden in Groenoord, op het Emmaplein en eerder branden en brandjes op de dagen voor de jaarwisseling, op de Dr. Schaepmansingel, de Groenoordstraat en de Olivier van Noortstraat.

De komende week brengt de gemeente de schade door (vuurwerk)vandalisme aan speeltuintjes, afvalbakken en andere gemeentelijke eigendommen in kaart.

Lamers roept de Schiedammers op om in de eigen omgeving de handen uit de mouwen te steken: “Al dat vuurwerkafval is niet goed voor het milieu en het is ook gevaarlijk voor kinderen en dieren. Ik hoop dat alle Schiedammers ons willen helpen de stad zo snel mogelijk weer netjes te krijgen.”
Gerelateerd