Coronatests niet in Abu Dhabi maar in België en Duitsland verwerkt

09-10-2020 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - Nederlandse Coronatesten worden niet verwerkt in laboratoria in Abu Dhabi. De GGD Rotterdam-Rijnmond gaat in plaats daarvan gebruikmaken van laboratoria in België en Duitsland.

Het verwerken van materiaal van Nederlanders in de Arabische golfstaat wordt als onwenselijk gezien, met name waar het gaat om de privacy, zo stelde minister Hugo de Jonge vanmiddag in de Tweede Kamer.

Roel Ensing, een van de vier managers die verantwoordelijk is voor de testcentra van de GGD Rotterdam-Rijnmond, vertelt hoe in Duitsland momenteel al de nodige Nederlandse tests worden verwerkt. België komt daar binnenkort bij. "We schalen stap voor stap op", aldus Ensing. Daarmee bevestigt hij de eerdere berichten dat de GGD's in het land de afgelopen weken in hun testcapaciteit beperkt werden door de achterblijvende capaciteit van de verwerkende laboratoria.

De GGD Rotterdam-Rijnmond zat volgens Ensing drie weken geleden op 2500 dagelijkse Coronatests. "Deze afgelopen week hebben we er 3200 gedaan en voor komende week richten we ons op 3300, 3400 tests." Toen de GGD voor het eerst op locatie ging testen 'zaten we op 67 tests op een dag en vonden we dat al een drukke dag'.

Met het verrichten meer tests moet de steeds langere termijn waarmee mensen moeten rekenen die een Coronatest hebben afgelegd, worden bekort. Ensing stelt dat die termijn momenteel 72 uur bedraagt.

Sinds enige tijd worden Nederlandse Coronatests verwerkt in een Duits laboratorium 'nog onder München'. "Twee keer per dag worden alle GGD's afgereden om de buisjes met tests te verzamelen en naar Duitsland te rijden." Dat gebeurt rond de middag en in de namiddag; Barneveld geldt als het verzamelpunt vanwaar de tests uit de verschillende regio's op weg gaan naar München.

In Schiedam zijn sinds gisteren alle zes teststraten die vanaf het openen van de testlocatie aan de Fokkerstraat waren ingepland, in gebruik. Daar worden nu dagelijks negenhonderd tests uitgevoerd en dat is wel ongeveer de maximumcapaciteit. Ensing is vandaag op bezoek geweest bij een mogelijk nieuwe testlocatie voor de GGD Rotterdam-Rijnmond.

"Nu de laboratoriumcapaciteit groeit pakken we door", aldus Ensing. Hij hoopt dat daarmee definitief een eind komt aan de beperkingen waarmee zijn GGD te kampen had. Het
Landelijk Coördinatieteam Diagnostische Keten (LCDK) verdeelt de nieuw beschikbaar komende testcapaciteit over de 25 GGD's van het land. Zo krijgt iedere GGD een capaciteit toegewezen, die het vervolgens zelf mag/moet invullen in testlocaties.

GGD Rotterdam-Rijnmond kent momenteel zes vaste testlocatie. Die in Schiedam en bij Kralingse Zoom zijn de grootste, met zes teststraten, bij het Topsportcentrum in Rotterdam-Zuid zijn nu vier teststraten in gebruik, in de Koperstraat in Rotterdam-Alexander drie, net als in Zuidland. In Middelharnis houdt de GGD twee teststraten open. Verder zijn er twee bussen waarmee twee dagen in de week in Hoek van Holland en een dag in de week in Maassluis wordt getest. "En we zetten de bussen ook in bij uitbraken in zorgcentra bijvoorbeeld", aldus de GGD-manager.Gerelateerd