Corruptie-onderzoek Damen betreft Trinidad en Tobago

09-11-2019 Nieuws Redactie

Kommer Damen (r) in gesprek over zijn bedrijf en de verdenking van omkoping; beeld: KRO-NRCV


SCHIEDAM – Damen Shipyards wordt verdacht van corruptie in Trinidad en Tobago, een Caribische eilandengroep. Dat schrijft de NRC.

Damen Shipyards is eigenaar van Wilton-Fijenoord, tegenwoordig genoemd Damen Shiprepair Rotterdam.

De Brit Stephen Hobson is de spil in de mogelijke omkoping van functionarissen van het land. Damen verkocht daar, en op de Bahama’s, materieel ter waarde van bijna vierhonderd miljoen euro.

Vorig jaar werd bekend dat de Fiod onderzoek deed naar Damen. Begin 2017 viel de opsporingsdienst het hoofdkantoor van de scheepsbouwer in Gorinchem binnen. Daarbij werd duidelijk, zeker na onderzoek van NRC, dat het ging om omkoping, maar werd niet duidelijk in welk land dat zou zijn gebeurd.

De openbaar aanklager van Trinidad en Tobago meldt nu in een lokale krant dat hij vorig jaar zomer naar Nederland is gekomen voor overleg over ‘een serieus internationaal strafrechtonderzoek’.

Damen ontkent corruptie. Wel bevestigt het tegenover de NRC een conflict te hebben het Hobson. Die zou twintig miljoen euro van Damen eisen, vanwege de scheepsverkopen waarbij hij bemiddelde. Hobson ontkent corruptie. Damen heeft met hem gebroken.

Scheepswervendirecteur en eigenaar Kommer Damen ontkende deze zomer in het tv-programma Jaïr in Goed Gezelschap dat zijn bedrijf betrokken is bij omkoping. Op de vraag of er nooit een envelopje over of onder de tafel wordt geschoven, antwoordde hij: “We leveren in corrupte landen. Maar we kunnen en willen daar niet aan meedoen. We doen daar niet aan mee. Dat gebeurt nevernooit.” Damen is verbolgen dat het onderzoek al zo lang loopt. Zie dit item van het programma met name vanaf minuut twaalf.Gerelateerd