Coulant in Coronatijd? Nee, zegt sportschool, gemeente is streng

22-04-2021 Nieuws Kor Kegel

Anderhalf jaar geleden behaalde Arthur den Hamer (midden) zijn vijfde dan; foto: SI


SCHIEDAM – Juridisch heeft de gemeente misschien gelijk, zegt Arthur den Hamer. Normaal zou hij geen sportactiviteiten mogen organiseren op de parkeerplaatsen voor zijn Sportinstituut Schiedam.

“Maar het is Coronatijd”, zegt hij. “We zitten al ruim een jaar in een pandemie. Op social media zien we in heel Nederland sportscholen buiten voor de deur sporten. Ook in Schiedam. Ook wij moeten onze leden iets kunnen aanbieden om ze tegemoet te komen – en om ze als lid te behouden.”

“Wij vragen het netjes aan en het wordt opnieuw keihard afgewezen”, klaagt hij in een brief aan de gemeenteraad.

Gisteren meldde Schiedam24 dat twee sportscholen de gemeente Schiedam verwijten aan oneerlijke concurrentie te doen. Ze vinden dat de gemeente de sportscholen in de wielen rijdt door een proef met fitnesstoestellen op de Maasboulevard om te zetten in een structurele maatregel. Terwijl de sportscholen vanwege de Coronamaatregelen gedwongen dicht moeten zijn, maakt de gemeente het als ze straks weer open mogen moeilijker door eigen fitnessmogelijkheden te bieden.

In de brieven van Sportinstituut Schiedam van Arthur den Hamer en van Ped’s Sports Centre van Patrick Lagerwaard krijgt de gemeente het verwijt met oneigenlijke argumenten te komen om de permanente plaatsing van de fitnesstoestellen te rechtvaardigen.

Wat Den Hamer betreft komt daar nog een grief bij. Hij betaalt al 42 jaar erfpacht voor vijf parkeerplaatsen, maar nu hij er tijdelijk judomatten wil neerleggen is dat verzoek afgewezen door het Team Bevolkingszorg. “Waar betaal ik dan erfpacht voor? Ik wil iedereen het parkeren hier mogelijk maken, maar nu ik buitenruimte nodig heb, kan de gemeente toch wel coulanter zijn? Ik vind de gemeente niet flexibel en zeer streng.”

Hij is boos en teleurgesteld. Vorig jaar mocht hij wel de grasmat aan de achterzijde van zijn sportschool gebruiken, maar nu kan dat niet, want het gras is te nat en zeker de judomatten mogen niet nat worden. “We zijn 42 jaar coulant geweest door iedereen gebruik van de parkeerplaatsen te laten maken en hadden gehoopt dat de gemeente nu voor vier of acht weken coulant zou zijn naar ons”, zegt hij. “Hiermee laat de gemeente niet alleen een Schiedamse ondernemer op wie altijd gerekend kon worden in de kou staan, maar daarmee ook honderden Schiedamse sporters, voor wie men zo graag een perfect sportklimaat wil creëren.”

De 53-jarige Den Hamer is geboren in Vlaardingen, waar hij ook woont. Op zijn zesde jaar begon hij met judo bij sportschool Tino Hoogendijk in Vlaardingen. Vanaf zijn zestiende sportte hij bij de sportschool in Schiedam-Groenoord aan de Jacob Bijsterstraat 2. Vierendertig jaar geleden kwam Arthur als judoleraar in loondienst bij de toenmalige eigenaar Gerard Vroegh en eenentwintig jaar geleden volgde hij hem op als eigenaar van Sportinstituut Schiedam.

Zie ook dit artikel.Gerelateerd