Categorieën

Service

Crowdfunding Wennekerdak loopt gesmeerd

Crowdfunding Wennekerdak loopt gesmeerd
Wonen

Crowdfunding Wennekerdak loopt gesmeerd

  • Redactie
  • 04-02-2016
  • Wonen
Crowdfunding Wennekerdak loopt gesmeerd

Zo'n zestig mensen op de startbijeenkomst in het Wennekerpand


SCHIEDAM - De crowdfunding voor het zonnedak van het Wennekerpand loopt gesmeerd. Vijf dagen na het begin van de campagne is zestig procent van de 219 panelen die het dak moet krijgen, 'verkocht'. In totaal 77 mensen legden ruim 51 duizend euro in.

Zondag gaf wethouder Patricia van Aaken het feestelijke startschot voor de campagne, door namens de gemeente in te tekenen op tien panelen van vierhonderd euro. Schiedam krijgt die investering over vijftien jaar terug, net als alle deelnemers aan de crowdfunding. In de tussentijd krijgen zij ieder jaar het rendement van de energie van de zon op hun rekening bijgeboekt. Of gekort op hun energierekening thuis.

Energiek Schiedam, de coöperatie waarin de zonnestroominstallatie na realisatie wordt ondergebracht, keert de investeerders een rendement uit van naar verwachting drie procent. Het precieze percentage hangt af van hoe vaak de zon schijnt, en ook van de energieprijs.

Het Schiedams Energie Collectief (SEC), initiatiefnemer van het project, roept met name Schiedammers op om mee te doen aan de realisatie van het zonnedak. Vanaf 25 euro kunnen zij een (deel van een) paneel kopen. SEC wil graag dat de panelen in eigendom komen van zo veel mogelijk Schiedammers, zodat de opbrengsten in de stad blijven. Het is ook daarom dat de inleggers automatisch lid worden van de coöperatie. Als Schiedammers de plaatsing van de panelen mogelijk maken, genieten zij ook de opbrengsten. De drive van SEC is er voor te zorgen dat in Schiedam zo veel mogelijk alternatieve energie ter vervanging van fossiele brandstoffen beschikbaar komt, zo legde voorzitter Herman Gels zijn gehoor bij de start van de crowdfunding uit.

In totaal vergt de installatie op het Wennekerdak een investering van 85.000 euro. De opbrengst is naar verwachting zo'n 47.000 kWh per jaar. Dat is ongeveer een kwart van het totale verbruik van het Wennekerpand zelf. Het cultuurverzamelgebouw profiteert ook van de panelen: het kan door de zonne-energie te gebruiken, zijn kosten fors verlagen. Het geld dat wordt bespaard, komt ten goede aan de exploitatie van het pand. Daarin vinden onder meer Ballet- en dansstudio Schiedam, Wenneker Cinema en Radio Schiedam / Look TV onderdak.

Het kostte SEC ruim een jaar om de afspraken met alle betrokkenen rond te krijgen, zo vertelde Gels aan de ongeveer zestig mensen die op de feestelijke start van de geldinzameling in het Wennekerpand waren afgekomen. “Je ziet dat heel veel partijen er erg op gespitst zijn om risico's te vermijden.” Dat is de hond in de pot. “SEC wil juist risico's aangaan.” Dat maakt volgens Gels dat het project er toch is gekomen.

Wethouder Van Aaken gaf tijdens de openstelling van de crowdfunding in het Wennekerpand aan trots te zijn op de initiatiefnemers. “Ik ben blij dat de lange weg die zij gegaan zijn, beloond is.” De gemeente Schiedam heeft in dat proces volgens haar ook 'veel geleerd'. “We worden soms ingehaald door initiatieven vanuit de stad. Maar we hebben samen een eerste stap gezet die naar meer smaakt!” Van Aaken zei daarbij uit te kijken naar een volgend initiatief van SEC. Dat heeft ook de bouw van twee windmolens op het verlanglijstje staan.

De gezette stappen zijn volgens Van Aaken belangrijk, 'voor de toekomst van de stad'. “We geven deze aardbol door aan onze kinderen.” De wethouder doet daarom een beroep op ieder om mee te doen. “We gaan voor een duurzame toekomst van Schiedam.”