Curator doet nader onderzoek naar faillissement van Condor

07-12-2018 Nieuws Kor Kegel

Volgens de curator wilde burgemeester Lamers de sluiting van het complex Groenelaan 69 niet uitstellen

SCHIEDAM – Curator mr. Margriet Kooiman vermoedt dat onbehoorlijk bestuur heeft geleid tot het faillissement van Wooncentre Condor aan de Groenelaan 49. Mogelijk is er sprake van paulianeus handelen, wat wil zeggen dat enkele schuldeisers zijn voorgetrokken waardoor andere schuldeisers het nakijken hadden. Mr. Kooiman onderzoekt of dat zo is.  

Condor werd begin augustus failliet verklaard. Het was een groothandel in huishoudtextiel en beddengoed en overige consumentenartikelen (non food), waaronder cadeau-artikelen, tegels, badmeubels en huishoudartikelen. Tot 2012 had de bekende ondernemer Ben Hol er zijn kleinwarenhuis BTS, afkorting van BeTere Service. Hij ging failliet. Ook zijn afbetalingsbedrijf Condor ging bankroet. 
De nieuwe eigenaar van de zaak, Mehmet Hayri Palabiyik, vond echter het naambordje en zette de naam Condor voort, zei de tegenwoordig in Rotterdam-Oost wonende Ben Hol in augustus. Hol benadrukte toen met de nieuwe zaak nooit iets te maken te hebben gehad. 

Negen dagen voordat mevrouw mr. J.C.A.M. Los het faillissement van Condor uitsprak, trof de politie achter de winkelruimte een ‘in aanbouw’ zijnde hennepplantage aan. Het pand werd daarop op last van burgemeester Cor Lamers gesloten. De kwekerij in wording bevond zich op een adres in de Pernissestraat, waar Wooncentre Condor een magazijningang heeft. 
Gebleken is dat Mehmet Palabiyik toen geen bestuurder en aandeelhouder meer was. Hij heeft Condor op woensdag 28 maart overgedaan aan Bülent Karabag, die verklaard heeft de winkel na de zomervakantie te willen gaan uitbaten. “Tot die tijd had hij een deel van de bedrijfsruimte onderverhuurd. Op vrijdag 27 juli is in de bedrijfsruimte een hennepkwekerij aangetroffen van – volgens de bestuurder – de onderhuurder. De gemeente is overgegaan tot sluiting van de bedrijfsruimte. Naar opgave van bestuurder zou hij door vakantie en de sluiting van de bedrijfsruimte post over de openstaande facturen en het ingediende faillissementsverzoek niet hebben ontvangen”, meldt curator Kooiman in haar vandaag verschenen verslag.  

Zij doet onderzoek naar de bestuurswissel en het feitelijk bestuur van Condor, zoals ze ook de oorzaak van het faillissement onderzoekt. Nader boekenonderzoek en besprekingen met betrokkenen moet meer duidelijkheid opleveren wat er misgegaan is. Er moet bijvoorbeeld een aanhangwagen getraceerd worden. En het is niet helder wat er met de opbrengst van de verkoop is gebeurd. De computers zijn niet toegankelijk en de curator heeft de bestuurder om aanvullende gegevens gevraagd. Margriet Kooiman heeft de bestuurder nogmaals gesommeerd om de administratie af te geven.  

Uit het verslag van de curator blijkt dat er een meningsverschil was met de burgemeester van Schiedam, Cor Lamers. De burgemeester besloot na de ontdekking van de hennepkwekerij de bedrijfsruimte te sluiten per dinsdag 4 september voor de duur van drie maanden. Hij deed dat op grond van de Opiumwet. De curator laat weten in de ‘aanloop’ naar Lamers’ besluit verwoede pogingen te hebben gedaan om de sluiting naar een latere datum te verplaatsen, zodat er meer tijd zou zijn om de aangetroffen bedrijfsmiddelen en voorraad te verkopen. De burgemeester heeft echter de sluiting niet willen uitstellen. De curator heeft derhalve met toestemming van rechter-commissaris Los een uitverkoop laten plaatsvinden door een derde partij, waarbij de bedrijfsmiddelen en de voorraad zijn verkocht. De curator wacht op de afrekening en betaling. 
Margriet Kooiman is werkzaam bij Yur Advocaten in Rotterdam.

PS. In eerste instantie stond er in de eerste regel een foutief huisnummer.

Gerelateerd