Damen licht overheid onjuist in over betalingen

17-09-2019 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - Damen Shipyards heeft de overheid onjuiste en onvolledige informatie verstrekt over betalingen aan buitenlandse tussenpersonen. Dat stelt NRC Handelsblad.

De krant deed een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) om memo's in handen te krijgen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Die gaan over de relatie tussen Damen en Atradius DSB, de verzekeraar die in opdracht van de overheid financiële risico's van complexe buitenlandse contracten afdekt.

Uit de memo's valt op te maken dat Damen veertien keer - van de 95 transacties - onjuiste informatie versrekte. Of er werd gesteld dat geen commissie werd betaald, of er werd een te laag bedrag genoemd. Atradius DSB houdt nadrukkelijk de vinger aan de pols over die commissies, om te voorkomen dat er geld wordt betaald aan buitenlandse ambtenaren of politici.

Maar Damen lichtte de hand met deze anti-corruptiebepalingen, aldus de krant. De voorschriften stellen dat bij betaling van meer dan 4,5 miljoen euro of meer dan vijf procent van de koopsom aan een tussenpersoon, hierover verantwoording moet worden afgelegd.

Niet duidelijk is om welke transacties, de bouw van welke schepen het gaat; informatie hierover is weggelakt in de stukken die NRC Handelsblad verkreeg. Damen verzette zich nadrukkelijk tegen het openbaar maken van deze informatie; een zitting van de Raad van State hierover zou gisteren dienen, maar Damen trok zijn bezwaren vrijdag in, ook al omdat een deel van de documenten al eerder openbaar was geworden.
Gerelateerd