De Kuip onthaalt 105-jarige Lenie Paauwe

22-11-2017 Nieuws Kor Kegel

Mevrouw Paauwe

SCHIEDAM – Vandaag heeft Lenie Paauwe-Groenewoud de respectabele leeftijd van 105 jaar bereikt. De oudste inwoner van Schiedam staat niet alleen een leuk feestje te wachten, maar ook het tv-programma Hart van Nederland besteedt binnenkort aandacht aan haar.

Ze is weduwe van oud-voetballer Jaap Paauwe (1909-1982), die tussen de twee wereldoorlogen 127 wedstrijden voor Feyenoord uitkwam. Jaap was de oudere broer van Bas Paauwe, die tachtig jaar geleden met zijn teamgenoten de gloednieuwe Kuip inwijdde met een vriendschappelijke wedstrijd tegen het Vlaamse Beerschot.

Het bestuur van Feyenoord heeft besloten om Lenie Paauwe feestelijk te ontvangen en in de Kuip rond te leiden. Maandag laat de gemeente haar met een taxi ophalen. Ook daar zal Hart van Nederland bij zijn om te filmen.

Lenie Paauwe woont nog zelfstandig in de Liduinahof. Haar familie en de medewerkers van de Frankelandgroep willen haar verjaardag niet ongemerkt voorbij laten gaan en daarom is het donderdagmiddag feest in de Hofserre, de ontmoetingsruimte van de Liduinahof. Medebewoners en medewerkers van de Liduinahof zijn uitgenodigd om deze bijzondere verjaardag met Lenie Paauwe te vieren. Ze houdt van draaiorgelmuziek en daarom heeft haar huisbaas een draaiorgel besteld om de stemming erin te brengen.

De dag daarna, aanstaande vrijdag, komt burgemeester Cor Lamers naar de Liduinahof om mevrouw Paauwe voor de vijfde keer te feliciteren. Toen ze honderd werd, was Lamers nog net geen burgemeester. Hij kwam twee weken later binnen als ‘Sinterklaascadeautje’ voor Schiedam. Maar toen Lenie Paauwe 101 werd, was hij erbij en hij komt haar nu elk jaar feliciteren.

Hart van Nederland filmt zowel het feestje in de Hofserre als de visite van burgemeester Lamers en de rondleiding in de Kuip. Die verschillende momenten worden tot één item samengevoegd.

Lenie Groenewoud werd geboren in Alkmaar. Ze had vier broers, onder wie haar tweelingbroer Jaap. Ze trouwde met een andere Jaap, Feyenoord-voetballer Jaap Paauwe te Rotterdam, waar ze naartoe verhuisde, naar De Enk. Ze ging werken bij de Galak, een melkfabriek van Nestlé. In 1954 verhuisde het gezin naar Zuid-Afrika, waar Jaap aan de slag kon als machinebankwerker. In 1961 keerden ze terug en gingen ze eerst in Slikkerveer wonen, later in de Rotterdamse wijk Bloemhof waar ze gingen inwonen bij Lenie’s ouders die verzorging nodig hadden. Weer later verhuisden ze naar Lombardijen en woonden ze tegenover het verzorgingshuis waar Lenie’s moeder was komen te wonen.

Na het overlijden van haar man Jaap verhuisde Lenie naar een complex voor zelfstandig wonen met verzorging nabij de Slinge. Ze woont nu zes jaar in de Liduinahof, zegt afdelingshoofd Betty Grund.

De hoogbejaarde Lenie Paauwe heeft altijd een klein gezin gehad. Haar zoon Aad emigreerde in 1979 naar Amerika. Met haar kleindochter Kitty Paauwe en achterkleindochter Noa heeft ze een fijn contact. Verder geniet Lenie van de mensen om haar heen in de Liduinahof.Gerelateerd