Categorieën

Service

De kunst van het verzamelen, Piet Sanders wist er alles van

De kunst van het verzamelen, Piet Sanders wist er alles van
Nieuws

De kunst van het verzamelen, Piet Sanders wist er alles van

  • Kor Kegel
  • 03-09-2019
  • Nieuws
De kunst van het verzamelen, Piet Sanders wist er alles van

Een Schiedams meisje loopt met werk van de Engelse kunstenaar Banksy, die wereldwijd zijn sporen nalaat. Verzamelen is voor alle leeftijden, spreekt uit de foto. Piet Sanders schonk een groot deel van zijn kunstcollectie aan musea, waaronder het Stedelijk Museum Schiedam. Foto: Maarten Mulder

SCHIEDAM – Cultureel Forum Schiedam weet van de Piet Sanderslezing een traditie te maken. Ging het in 2017 over architectuur en vorig jaar over het ambacht, ditmaal staat de kunst van het verzamelen van beeldende kunst centraal.
 
Het thema is geen woordspelletje. Kunst verzamelen, een goede collectie opbouwen – dat is een kunst apart. Daar wist Piet Sanders alles van.
 
Voor de goede orde: we hebben het hier niet over architect Piet Sanders (1882-1937) die onder andere de Passage en een deel van de Gorzen ontwierp. De lezing is genoemd naar diens zoon prof. mr. dr. Piet Sanders jr. (1912-2012) die een internationaal gewaardeerde jurist en diplomaat was – én kunstverzamelaar. Samen met zijn echtgenote Ida Sanders-Sanders bouwde hij een imposante collectie op, waarin ze ook aandacht schonken aan Schiedamse talenten. Maar bovenal was hun Afrikaanse kunstverzameling beroemd.
 
De derde Piet Sanderslezing, die in het Stedelijk Museum Schiedam plaatsvindt op de Open Monumentendag op zondag 15 september, is niet een lezing van één persoon. Er komen drie kunstverzamelaars aan het woord. De 78-jarige Marieke Sanders-ten Holte, voormalig lid van het Europees Parlement namens de VVD, bouwde met haar man Pieter Sanders (1938-2018) een veelzijdige en omvangrijke collectie van actuele beeldende kunst op. Pieter was zeg maar de derde Piet in de Sandersverzameling.
De 70-jarige Reyn van der Lugt, in 1979 begonnen bij de Rotterdamse Kunststichting, zorgde dat Rotterdam een vaste plek kreeg in de kunst- en architectuurwereld. Later was hij cultureel attaché in New York en directeur van het Groninger Museum. Hij legde een omvangrijke collectie aan met als speerpunt fotografie.
De 30-jarige Sam van Rooij is een verzamelaar uit de nieuwe generatie, die zich enthousiast richt op eclectische, eigentijdse en antieke kunst.  

Museumdirecteur Deirdre Carasso leidt het gesprek, dat plaatsvindt van 11.00 tot 13.00 uur. Maar om 10.30 uur is er inloop met koffie. Kosten: tien euro, ter plaatse te voldoen. Na de lezing volgt een lichte lunch. Aanmelden kan bij Ron Klein Breteler, voorzitter van Cultureel Forum en overigens zelf ook kunstverzamelaar van naam en faam: [email protected] of een sms’je naar 06-26170278. De capaciteit van de ruimte is beperkt. Reservering vindt plaats op basis van volgorde van binnenkomst.