De lantaarns op de Hoogstraat

12-09-2015 Nieuws Han van der Horst


COLUMN - De opknapbeurt van het Broersveld laat zien hoe veel je met kleine ingrepen kunt bereiken. Het is er van zielloos gezellig geworden. Dat komt in het bijzonder door de replica´s van historische gaslantaarns die het straatbeeld opluisteren.

Je kunt niet wachten tot ze ook op de Hoogstraat worden geplaatst. Oude Schiedammers herinneren zich nog hoe vroeger elektrische lantaarns boven het publiek bungelden, opgehangen aan draden die van het ene huis na het andere gespannen waren. Die zijn vervangen door de huidige exemplaren, die het verdienen de erepalm te krijgen voor misplaatste elementen. Lelijk zijn die dubbele lantaarns niet eens, maar ze horen niet thuis in de historische omgeving van de Hoogstraat. Daardoor dragen zij er bij aan de sfeer van verval.

Sommige centrumbewoners denken dat de gemeente ze niettemin nog enkele jaren wil laten staan omdat ze nog niet afgeschreven zijn. Wat hier ook van waar zij, dat die dingen op de Hoogstraat zo gruwelijk misstaan, betekent niet dat zij geen tweede leven verdienen. Ze horen gewoon thuis in een modernere omgeving.

Het plaveisel van het winkelcentrum Nolenslaan is pas nog geheel vernieuwd. De lelijke en versleten lantaarns op de hoek van de parkeervakken zijn echter gehandhaafd. Dáár zouden die dubbele lichtpunten van de Hoogstraat met hun bloemenbakken, uitstekend op hun plaats zijn. Of langs de bredere lanen van het Beatrixpark die toegang geven tot de kinderboerderij en het pannenkoekenrestaurant. Je hoeft die dingen helemaal niet weg te gooien. Ze kunnen nog tientallen jaren mee. Maar niet op de plek waar ze nu staan.

Geef de Hoogstraat sfeer. Zet daar ook van die Broersveldlantaarns neer.

 

 

 Gerelateerd