De Naarden moet in dok

17-04-2020 Nieuws Redactie

De Hr. Ms. Naarden samen met het zusterschip de Hr. Ms. Sittard in de haven van Harlingen; foto: Wikipedia


DELFZIJL – Gebouwd bij Wilton-Fijenoord en nu in gebruik door de zeekadetten. Er is groot-onderhoud nodig, maar wie moet dat betalen?

Het gaat over de Hr. Ms. Naarden, gebouwd in Schiedam. Het werd te water gelaten in januari 1956, nadat de eerste kiel was gelegd in oktober 1954. Lang was de Naarden in gebruik bij de marine als mijnenveger, in 1997 werd het overgedragen aan het Zeekadetkorps Delfzijl.

Praktisch iedere zaterdag zijn de twintig zeekadetten uit de meest noordelijke stad van Nederland (samen met Dokkum) in de weer op het schip, bijna 47 meter lang. Ook om er te klussen. Maar het grote onderhoud aan de Naarden, dat kunnen ze niet zelf doen. Daarvoor konden ze altijd bij de marine terecht, vertelt penningmeester Paul Boelee aan het Dagblad van het Noorden. “Maar door de bezuinigingen in de jaren 90 kan dat niet meer.”

Het schip was vorig jaar hard toe aan een serieuze dokbeurt, die 25.000 euro kostte. Het kadettenkorps betaalde dat door de Naarden uit te lenen aan de makers van de film Dunkirk. Met de opbrengst daarvan betaalden zij mede het onderhoud.

Tijdens dat onderhoudswerk bleek dat sommige houten delen aan vervanging toe zijn, dat de afdichtingen van de schroefassen niet goed meer zijn en de schroeven gereviseerd moeten worden. Dat gaat flink in de papieren lopen. De zeekadetten vragen daarom de overheid om een bijdrage van dertigduizend euro. In totaal kosten alle onderhoudswerkzaamheden zo’n 83.500 euro. Een deel daarvan hoopt de vereniging via fondsenwerving en sponsoring binnen te slepen. Het (maritieme) bedrijfsleven uit Delfzijl levert ook een bijdrage. De gemeenteraad beslist binnenkort over de gevraagde gemeentelijke bijdrage.Gerelateerd