De Noord doet jas uit

16-06-2019 Nieuws Redactie

SCHIEDAM - Een jasje uitdoen. Soms lastig, soms ronduit verdrietig, maar voor molen De Noord deze week niet. De molen is uit de steigers en kan weer pronken als al eeuwenlang.

De grootschalige aanpak van het metselwerk van de molen is gereed. De molen kan er nu weer minstens dertig jaar tegen, meldt De Schiedamse Molens.

De Noord is de laatste van een serie renovatieklussen aan de Schiedamse reuzen. Zes jaar gelden werd De Drie Koornbloemen als eerste aangepakt, daarna kregen De Vrijheid, De (Nieuwe) Palmboom en De Walvisch een 'jas' aan om daaronder door de Restauratie Werkplaats Schiedam kaalgekrabt, schoongespoten, aangevoegd te worden.

De Noord is de hoogste molen van het stel, en de jongste, uit 1803. Bedrijfsleider Domien Akkermans van de restauratiewerkplaats signaleerde tijdens het werk een opmerkelijke fenomeen: "We zagen hele rijen stenen als het ware op en neer golven. Dat zal komen door de snelheid waarmee toentertijd gebouwd werd. Als de kalkspecie geen tijd krijgt om uit te harden, blijven de stenen niet goed op hun plek liggen." Die snelheid was klaarblijkelijk nodig omdat er zonder malende molen letterlijk geen brood op de plank kwam. De Noord verving een oudere molen op dezelfde plek. Voor de bouw zijn deels ook stenen van die eerdere 'Noirtmolen' of 'Noortcoornmolen' gebruikt, zo werden Akkermans en zijn collega's bij de renovatie duidelijk.

Het oppervlak van de molen kent ook nu, na de restauratie, nog veel oneffenheden. Die zijn bewust in stand gehouden, juist om het monumentale karakter en de tand des tijds zichtbaar te laten. De komende tijd zullen - voor oplevering - nog enkele houten onderdelen van de molen vervangen worden en schilderwerk worden verricht. Dat laat onverlet dat de steigerbouwers deze week al langskwamen om het enorme staketsel af te breken. Dat ging in vliegende vaart.

Bekijk de foto'sGerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date