Categorieën

Service

De ogen van een buitenstaander

De ogen van een buitenstaander
Uit

De ogen van een buitenstaander

  • Han van der Horst
  • 19-06-2016
  • Uit
De ogen van een buitenstaander
COLUMN - Er wordt nog tamelijk veel gemopperd in de stad, maar toch komen er steeds meer blijken dat het beter gaat met Schiedam. Dezer dagen zwerft de beroemde Newyorkse fotografe Wijnanda de Roo bij ons rond. Ze heeft een grote en geslaagde fotoserie gemaakt van restaurantinterieurs in the big apple. Zij herhaalt dat nu met cafés in Schiedam. Uiteraard krijgt Schiedam de primeur. Als straks de kades langs de Lange Haven officieel opengaan, komt er een feestelijke expositie waarvoor het Cultureel Forum Schiedam tekent.

Dit alles bevestigt de ervaring die zoveel stadgenoten hebben. Het zijn buitenstaanders die ons ervan moeten overtuigen hoe mooi en uniek Schiedam is. Het is geen vervallen puinzooi, maar de parel aan de Rijnmond waar niets aan kan tippen behalve misschien een klein beetje Maassluis.

Wijnanda de Roo is de zoveelste in een reeks. Het mooie is dat zij het niet bij woorden laat, maar dankzij haar camera aan iedereen kan laten zien wat haar in het bijzonder treft. Wat is dan haar achtergrond? Zoals we aan haar achternaam kunnen zien is zij afkomstig uit Nederland. Ze studeerde aan de kunstacademie en werd daarna docente voor zij haar heil zocht in het erkende wereldcentrum van westerse kunst, New York.

Nu is zij terug om ons te wijzen op de manier waarop kasteleins en cafébazen hun publiek ontvangen. Door het interieur leren wij zo niet alleen de gastheren kennen, maar ook de klanten want je gaat niet in een kroeg zitten waar de meubels je niet bevallen. Je wilt je tenslotte op je gemakt voelen.

Daarom houdt Wijnanda de Roo ons een spiegel voor en wat wij zien zal ons bevallen. Schiedam is de moeite waard. Jij bent dat ook.

Bekijk de website van Wijnanda de Roo hier http://www.wijnandaderoo.net/