De oogst van 'het blauw kleuren' van west

15-03-2019 Nieuws Redactie

Foto: FlashphotoNL


SCHIEDAM - "Donderdagavond kleurde Schiedam-West blauw", zo stelt het verslag van de politie Schiedam in bonte bewoordingen. Resultaat: vijf in beslag genomen auto's, drieduizend euro aan geïnde achterstallige betalingen en drie arrestaties.

Samen met het Openbaar Ministerie, Toezicht & Handahaving en andere gemeentelijke diensten en de Belastingdienst werden in totaal vijftig auto's gecontroleerd en tachtig mensen preventief gefouilleerd. De politie en anderen gingen langs bij woningen en horeca, verzamelden informatie en traden op tegen kleine overtredingen als parkeren op de stoep, 'die bij bewoners voor grote ergernis zorgen'. "Het doel: Schiedam veiliger maken en ondermijning tegengaan", aldus de politie.

Op 52 adressen werd een huisbezoek afgelegd, omdat er twijfels bestonden over de inschrijvingen in de Basisregistratie Personen. Bij veertien daarvan waren er inderdaad bijzonderheden, zoals overbewoning of vervuiling. De gemeente gaat ermee aan de slag.

"Daarnaast is er gehoor gegeven aan de klachten van bewoners en zijn er door Toezicht & Handhaving van de gemeente 81 bekeuringen uitgeschreven voor parkeeroverlast, negen voor het neerzetten van grofvuil of afval naast de container, vier boetes uitgedeeld voor zwartrijden, vier voor loslopende honden en zijn er uit verschillende straten 21 fietsen verwijderd die daar niet mochten staan of zonder eigenaar leken."

Tijdens de actie is ook informatie verzameld die kan helpen bij het aanpakken van criminaliteit in de toekomst, aldus de politie. Die zegt samen met het Openbaar Ministerie en 'de partners in de keten' hoog in te zetten om ondermijning een halt toe te roepen. "Dit soort acties zullen vaker georganiseerd worden."

Burgemeester Cor Lamers besloot tot een spoedsluiting van een winkel waar een busje traangas en een slagwapen lagen, en bovendien zeven sloffen illegale sigaretten en een hoeveelheid illegale alcohol werden aangetroffen. De eigenaar is gearresteerd voor wapenbezit. Zie ook dit artikel van gisteren.

Ook bij enkele andere ondernemingen werden onregelmatigheden aangetroffen. Daarvan is een bestuurlijke rapportage opgemaakt: een dossier op basis waarvan burgemeesters maatregelen kunnen treffen om criminaliteit te bestrijden of overlastgevende situaties te beëindigen.

De Belastingdienst nam vijf auto’s in beslag en inde drieduizend euro aan achterstallige betalingen. Agenten stelden een huurauto veilig waarin twee mannen zaten die niet op het huurcontract stonden. Er werden twee mannen aangehouden die nog een gevangenisstraf moeten uitzitten, van wie er één met tien gram cocaïne op zak liep.

PS. Dit artikel is na plaatsing aangepast; in eerste instantie luidde de eerste zin dat Schiedam op woensdagavond blauw kleurde.Gerelateerd