De Vrijheid kan weer draaien

13-05-2016 Nieuws Redactie

Foto's: Theo de Rooij

Laatste nieuws: De wind staat goed vandaag - en De Vrijheid draait weer.

SCHIEDAM - Molen De Vrijheid draait waarschijnlijk vandaag nog. "De bouwlift en trap staan nog in de weg dus we kunnen niet uit alle hoeken draaien", meldt molenaar Theo de Rooij. "Dan doen we dus als de wind goed staat."

Alle andere materialen nodig voor de grote onderhoudsbeurt aan de romp van De Vrijheid zijn gisteren afgebroken en weggehaald. De molen krijgt een complete opknapbeurt: de voegen worden vernieuwd, scheuren gerepareerd en metselwerk wordt ingeboet en stenen vernieuwd.

Als de molen draait, kan De Rooij nog niet gelijk 'los' te gaan. "We moeten de eerste tijd even rustig doen, zodat al het voegwerk goed de tijd heeft om uit te harden." Maar wat bij de molenaar overheerst is het plezier dat hij weer kan gaan malen. "Het is fijn dat de molen en windkracht weer een rol speelt in het werk."

Met een klein beetje geluk draait de molen ook met Molendag weer, stelt De Rooij. "Maar we blijven gesloten omdat het bouwterrein nog steeds afgesloten is." De komende weken gaan de werkzaamheden onder de balie nog door. "Over twee maanden zal alles klaar zijn en ziet de molen er weer super netjes uit." 
Gerelateerd