Delta in de slag voor aanleg glasvezel hoge noorden

04-12-2021 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - Delta Fiber Netwerk dingt samen met Viber Q naar de aanleg van een glasvezelnet in het Groningse Het Hogeland.

De twee bedrijven willen in de gemeente, die loopt van het Lauwersmeer tot aan de Eems, snel internet realiseren. De gemeente beveelt aan in zee te gaan met Delta Fiber Netwerk (DFN), gevestigd in Schiedam. Dat roept de toorn op van Viber Q, onderdeel van Rodin Broadband Groningen.

De twee bedrijven strijden om de gunst van de inwoners van Het Hogeland. DFN, onderdeel van het Deltaconcern dat ook eigenaar werd van Caiway, zou een beter aanbod doen, stelde de gemeente. Viber Q vraagt zich af of een gemeente niet neutraal moet zijn.

Viber Q hoopt dat inwoners niet met een bedrijf over de provinciegrens in zee gaan. "Wij hebben begrepen dat Delta beloningen uitdeelt. Wij gaan uit van onze eigen kracht en hopen dat inwoners daarom voor ons kiezen", zegt een woordvoerder van het bedrijf. Delta legt bij monde van een woordvoerder uit dat verenigingen is gevraagd te helpen met het werven van klanten. Als leden via een club of vereniging zichzelf aanmelden, krijgt de klant 25 euro en de vereniging 50 euro voor de clubkas.

Delta heeft in het oosten van Het Hogeland al voldoende aanmeldingen gekregen, zo stelt het bedrijf, om volgend jaar te beginnen met aanleg van glasvezel. De andere campagnes lopen nog.

De fractie van het CDA in de raad wil van het college weten waarom het Delta aanbeveelt. "Het college heeft ook aangegeven dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) ervoor pleit om met één aanbieder in zee te gaan. Maar dat ligt genuanceerder volgens ons. De gemeente kan met de verschillende aanbieders proberen afspraken te maken en een meer coördinerende rol op zich nemen", aldus het CDA.

De gemeente Het Hogeland zelf laat aan RTV Noord weten geen partijen te willen uitsluiten. "Het staat elke inwoner vrij om met een andere partij in zee te gaan. Om dan daadwerkelijk glasvezel en snel internet te krijgen, moet wel 35 procent van de inwoners en bedrijven zich aan die aanbieder verbinden."Gerelateerd