Derde Boerenoogstfeest boordevol verrassingen

30-09-2021 Nieuws Kor Kegel

De schaapskudde van Vockestaert wordt na een dagje grazen teruggeleid naar de stal

SCHIEDAM – De Adrianushoeve aan de Woudweg 26 biedt voor de derde keer huisvesting aan het Boerenoogstfeest. Het speelt zich af rond een markt met streekproducten, deels nog maar net geoogst, deels verwerkt in jams, honing en wijnen. Rond de markt worden oude ambachten uitgeoefend. Voor de jeugd zijn er ook leuke buitenactiviteiten.  

Het Boerenoogstfeest is georganiseerd door de agrarische natuurvereniging Vockestaert, de Midden-Delfland Vereniging en Stichting Schaapskudde Vockestaert. Ze kondigen aan dat de bezoekers echt verrast zullen worden. “Het thema is: verrassend Midden-Delfland. We willen verrassen met onze lokale producten en de schaapskudde met de herders. Het polderlandschap is ook verrassend. Ook zal het museum van de Adrianushoeve open zijn en daar vind je oude huishoudelijke en agrarische gebruiksvoorwerpen en gereedschappen; eveneens heel verrassend”, zegt Monique Ammerlaan, secretaris van de agrarische natuurvereniging Vockestaert. 

Voor kinderen is er een kabouterspel en ze kunnen ook boogschieten en een touw- en klimbaan op. Op het terras kunnen versnaperingen worden genuttigd, terwijl er muzikanten optreden.  

Vorig jaar kon het Boerenoogstfeest niet doorgaan in verband met de Coronamaatregelen, maar ditmaal hopen de initiatiefnemers jong en oud te mogen ontvangen op de Adrianushoeve. Het vindt zaterdag 9 oktober plaats van twaalf uur tot half vijf.  

Bij de informatiekramen liggen fiets- en wandelroutes om te bekijken en mee te nemen. Bij enkele kramen is pinnen niet mogelijk. Toegang is gratis, maar je moet wel een Coronacheck ondergaan. 

Het Boerenoogstfeest wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds 1818, de gemeente Midden-Delfland, het fonds Loswal De Bonnen en het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. 
 

Over de Adrianushoeve: 
De Adrianushoeve aan de Woudweg 26 in Schiedam is op zondag 3 april 2016 (Lammetjesdag) door Rijkswaterstaat overgedragen aan Stichting Schaapskudde Vockestaert, medeorganisator van het Boerenoogstfeest. De stichting heeft in drie jaar tijd veel aan de boerderij en de (op)stallen opgeknapt. Het is een ideale plek voor een streekmarkt, zoals Midden-Delfland overigens meer ideale plekken voor streekmarkten heeft, met name in de Zuidbuurt, Maasland, Schipluiden en Kethel.  

De Adrianushoeve is gebouwd op een plek waar al sinds 1712 een boerderij gevestigd is. Het huidige woongedeelte is in 1939 gebouwd. De schaapskudde, die de zuidrand van Midden-Delfland afgraast, maakt sinds 2009 in de lammerperiode gebruik van de stallen van de Adrianushoeve. 

De boerderij is energieneutraal gemaakt. Zonnepanelen zorgen voor de energie en regenwater wordt opgevangen om op kraanwater te besparen. De hooiberg op het terrein is een heerlijke plek om even te zitten. Op en rond de boerderij vind je diverse nestkasten en plekken voor verschillende vogels. De moestuin wordt bijgehouden door enthousiaste vrijwilligers en elke woensdag is er ondersteuning van cliënten van Middin voor allerhande klussen. Deze stichting begeleidt kinderen, jongeren volwassenen en ouderen met een verstandelijke of lichamelijke beperking, niet-aangeboren hersenletsel of ouderdomsaandoeningen.