Derde gestolen auto's en brommers teruggevonden

03-02-2021 Nieuws Redactie

Auto's zien er bij het 'terugvinden' niet altijd zo compleet uit als deze; foto: politie Schiedam


SCHIEDAM – Dik een derde van de voertuigen die afgelopen jaar in Schiedam zijn gestolen, werd teruggevonden.

Vorig jaar ontvreemden dieven in totaal 230 auto’s en vooral bromfietsen in de stad. 87 Werden er volgens het Landelijke Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) teruggevonden. Dat betekent een terugvindpercentage van 37,8. Het LIV is een samenwerkingsverband van de RDW, de politie en de stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit.

Van de 141 brommers die afgelopen jaar in Schiedam werden gestolen, zijn er 61 teruggevonden; van de 49 gestolen auto’s achttien. Van de motoren drie van de 24.

Zie ook dit artikel over de diefstallen.

De voertuigen die in Schiedam worden weggenomen, komen er relatief meer terug dan elders. In Nederland werd in de meeste gemeenten tussen een vijfde en een vierde van de voertuigen teruggevonden. Opmerkelijk is dat met name in de grensgemeenten relatief veel brommers en auto’s worden teruggevonden. In Aalst kwamen vijf van de zes vehikels terug, in Hulst vier van de vijf, in Westerwolde twee van de drie.

Gestolen voertuigen tot drie jaar oud krijgen volgens het LIV veelal een andere identiteit en verdwijnen in Nederland of gaan naar andere Europese landen, en Afrika. Voertuigen van vier jaar en ouder worden vooral gestolen voor onderdelen. Door forse inzet van het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) en politie zijn sinds 2018 meer dan 3500 gestolen voertuigen in onderdelen teruggevonden bij diverse malafide bedrijven. Van diefstal afkomstige onderdelen worden gebruikt voor schadeherstel, maar ook voor gewone technische reparaties. Het Digitaal Opkopers Register, waarin handelaren in gebruikte goederen sinds 1 januari hun inkoop moeten registreren, gaat naar verwachting de komende jaren een positieve bijdrage leveren aan het terugdringen van de handel in gestolen onderdelen, zo verwacht het LIV.Gerelateerd