Dierennoodhulp wil desnoods via noodverordening operatief blijven

11-04-2020 Nieuws Kor Kegel

Het bestuur van Dierennoodhulp bestaat uit voorzitter John Stout, penningmeester Coby van der Vaart en secretaris Kees Zeeman

SCHIEDAM – Wat kan het gemeentebestuur van Schiedam doen, als de dierenambulance niet op de lijst van vitale functies komt? De gemeente zou in de eigen noodverordening kunnen opnemen dat dierennoodhulp kan blijven functioneren. 
“Denkt u hier alvast over na” – met dat verzoek heeft secretaris Kees Zeeman van Stichting Dierennoodhulp West-Nederland zich gewend tot de gemeenten waar de stichting actief is. Dat zijn Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Midden-Delfland en voorts een deel van Westland en Hoek van Holland.  

De stichting heeft verschillende doelstellingen. Er is de dierenambulancedienst met vier landelijk gecertificeerde dierenambulances. “Wij rijden voor huisdieren, wilde dieren en onze specialiteit is ondere andere de zeezoogdieren. Daarnaast leveren wij dieren af in Rotterdam (Vogelklas), Den Haag (De Wulp), Delft (Wildopvang), Stellendam (A Seal voor de zeehonden), Dordrecht (voor speciale dierenkliniek), Numansdorp (dierencrematorium Het Hoeksche Hof) en rijden wij ook in het gehele Westland”, schrijft Zeeman.  

De sympathiserende Stichting Dierenlot heeft al lange tijd intensief contact met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) om dierenartsen, dierenhulpverleners en dierverzorgers op de lijst van vitale beroepen te krijgen. Zeeman: “Helaas moeten wij er rekening mee houden dat dat niet zal lukken. Hierdoor komen burgers, dieren en diereneigenaren in een uitzichtloze situatie terecht. Waar moet men naar toe, als een dier is overleden? Wie ruimt de kadavers op de openbare weg op? Wie komt in actie als een (wild) dier ernstig gewond op straat ligt?” 
Hij vervolgt: “Op welke wijze kunnen dieren opgevangen worden in opvangcentra en wie gaat deze dieren verzorgen?  Wat te doen, als de Nationale Coördinator Terrorisme en Veiligheid definitief besluit om onze diensten niet toe te voegen op de lijst vitale beroepen?”  

Volgens de Wet Dieren is er de plicht om een dier in nood te helpen. Dierennoodhulp ziet dat er diverse gemeenten zijn die de noodhulp aan dieren zien als een logisch proces dat gewoon door moet blijven gaan. Zeeman: “Zeker ook met het oog op gezondheidsrisico’s, als dierenambulances niet meer mogen rijden voor dieren in nood (ziek, zwervend en ernstig gewond) en overleden dieren (kadaverruiming, vogelziekte, myxomatose, botulisme, gif, gebrek aan zuurstof).”  

Als toevoeging op de lijst vitale beroepen geen doorgang vindt, zijn er nog mogelijkheden om regels te treffen, zegt Zeeman. Gemeenten kunnen in hun eigen noodverordening organiseren dat dierenambulances kunnen blijven rijden. Dierenlot tracht deze uitzondering centraal via de rijksoverheid te regelen om te voorkomen dat de ene gemeente wel hiervoor open staat en de andere gemeente niet. Als de gemeente niet de noodverordening gebruikt en het Dierenlot niet lukt om dit via het rijk centraal te regelen, kunnen de Veiligheidsregio’s besluiten dat de dierenhulpverlening gewoon operationeel blijft. In crisistijd met aangescherpte maatregelen kan een Grip 4-situatie ontstaan, waarbij besluitvorming wordt overgedragen aan de Veiligheidsregio’s.  

Gezien de huidige te verwachten ontwikkelingen vraagt Zeeman de gemeentebesturen om spoedige besluitvorming.