Dit van der Stel wordt honderd

06-08-2018 Nieuws Redactie

Eeuwlinge heeft het prima naar haar zin in Emmen; foto: Kristian Elders

EMMEN - Een Emmense, geboren en getogen in Schiedam, bereikt vandaag een mijlpaal die maar weinig huidige of voormalige stadgenoten gegeven is. Dirkje-Pietje van der Stel, roepnaam Dit, wordt honderd.

Dit meldt de Zuidoosthoeker, het huis-aan-huisblad van Emmen en omstreken. Dit werd geboren in Schiedam, als derde in een gezin van zeven kinderen. Ze verdiende in de stad de kost als huishoudelijke hulp - 'een meisje' genoemd toentertijd. Ze trouwde, maar haar eerste man Cor verongelukte tijdens zijn werk. Later overleed haar tweede man Piet aan een dodelijke ziekte.

Dit werkte tot haar zeventigste, 'om wat ruimer te kunnen leven'. Al die tijd in Schiedam. Pas op haar negentigste verliet zij de stad; familieleden haalden haar over om naar Emmen te verhuizen. Daar woonde ze eerst zelfstandig en sinds een jaar in verpleeghuis De Bleerinck.

De positief ingestelde eeuwelinge was als kind heel vaak ziek en daarom is het een wonder dat zij deze hoge leeftijd heeft mogen bereiken, zo tekende de Zuidoosthoeker op uit haar mond. Dirkje-Pietje van der Stel heeft twee kinderen, vier kleinkinderen en acht achterkleinkinderen.