Dorpswandeling plaatst het actuele Kethel in z'n context

10-07-2018 Nieuws Kor Kegel

De wandeling begint in het oude dorp Kethel

SCHIEDAM – Kethel is stevig in het nieuws, de laatste tijd. Op zondagmiddag 1 juli raakte een paard in de sloot naast een weiland aan de Kerkweg. Het dier kon er op eigen kracht niet uit, want het raakte vast in de modder. Ruim een uur waren zes brandweerlieden met medewerkers van de Spaland Ruiters bezig om het paard op het droge te trekken en te duwen. 

Drie dagen kater nam een koe een verkoelende duik in een sloot bij de Woudweg. Het rund kon zelf niet op de kant komen en de gelarmeerde brandweer was al onderweg, toen de boer loet weten de koe zelf wel met een tractor uit de sloot te halen. De boer kreeg hierbij hulp van een buurman. 

En weer een dag later kwam de brandweer eraan te pas om een paard uit het water te halen bij de Joppelaan. Eerst hadden omstanders het geprobeerd, maar dat lukte niet. 

Het zijn opwindende berichten, want zulk nieuw kan in Schiedam alleen nog uit Kethel komen. Gelukkig maar. We hebben nog wat platteland over. Plus twee historische dorpskernen, allebei met een kerk, en ook met oude boerderijen. Daarover gaat de dorpswandeling die de Historische Vereniging Schiedam aanstaande zondag houdt met als startpunt ’t Oude Raedthuys aan de Schiedamseweg 26. De aanvang is om twee uur.  

Wie verhinderd is, krijgt een herkansing, want de vereniging houdt zulke wandeling vaker, beurtelings over de vesten in de Schiedamse binnenstad en in het dorp Kethel. In september wordt Kethel nogmaals aangedaan. Niet-leden kunnen voor vijf euro meewandelen.