Drie herdenkingen in Schiedam op 4 mei

02-05-2022 Nieuws Redactie

Een beeld van de herdenking van vorig jaar; foto: archieffoto Flashphoto


SCHIEDAM - Woensdag wordt in Schiedam met drie herdenkingen stilgestaan bij oorlogsslachtoffers.

De lokale Dodenherdenking vindt plaats bij het monument aan de Kop van de Plantage aan de Gerrit Verboonstraat. Deze herdenking begint om 19.45 uur en duurt tot 20.40 Voorafgaand aan de herdenking wordt in de Nederlands Gereformeerde Kerk aan de Westvest 30 een herdenkingsdienst gehouden, door de Raad van Kerken Schiedam. Deze dienst begint om 19.00 en duurt tot 19.25 uur.

Eerder op de dag zijn er twee andere herdenkingen: de eerste is de herdenking van de dertig oorlogsslachtoffers op de Erehof van de Beukenhof en slachtoffers Slag in Javazee. Dat gebeurt op de erehof. Voor de Schiedamse slachtoffers van de Slag in de Javazee is eerder dit jaar een plaquette onthuld. Deze bijeenkomst start om 14.00 uur en duurt tot ongeveer 14.30 uur.

De derde herdenking is die van de Schiedamse gevallenen in Nederlands-Indië en Korea. Op de Beukenhof wordt tussen 15.00 uur en 15.35 uur bij hen stilgestaan. Deze herdenking vindt dit jaar voor het eerst ook op 4 mei plaats.

De herdenkingen worden georganiseerd door de Stichting tot Viering en herdenking van Nationale Feest- en Gedenkdagen in opdracht van de gemeente Schiedam.