Drie jaar cel geëist voor betrokkenheid Schiedammer bij drugslab

14-01-2020 Nieuws Redactie


ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft vandaag tot drie jaar cel geëist tegen vijf mensen die verdacht worden van betrokkenheid bij een drugslab in Hagestein, gemeente Vianen. Daaronder een man en een vrouw uit Schiedam.
 
De officier van justitie verdenkt de Schiedamse man van dertig jaar van voorbereidingshandelingen voor het produceren en verwerken van harddrugs, waarbij zij een criminele organisatie hebben gevormd. Tegen hem is een onvoorwaardelijke celstraf van drie jaar geëist. Tegen twee mannen van 28 en 37 jaar uit Rotterdam werd twee jaar met voorwaardelijke delen van zes en drie maanden geëist.

Uit analyse van telecomgegevens, reisbewegingen en uit DNA-onderzoek naar aangetroffen sporen blijkt volgens het OM dat de mannen betrokken zijn geweest bij illegale activiteiten in de loods. Uit onderzoek blijkt ook dat er in de loods daadwerkelijk harddrugs is geproduceerd en verwerkt, maar het kan niet bewezen worden dat deze drie verdachten zelf hieraan hebben deelgenomen. Hiervoor is dan ook geen straf geëist.

Tegen de verhuurders van de loods, een echtpaar van 77 en 75 jaar, is een gevangenisstraf van tien maanden, waarvan vijf voorwaardelijk, geëist. Volgens de officier van justitie moeten zij weet gehad hebben van de drugsproductie in hun loods. Met hun handelen vormden zij een onmisbare schakel in de productie en de uiteindelijke verkoop van verdovende middelen.

Tijdens de inval in Schiedam bij de dertigjarige verdachte thuis is een grote hoeveelheid contant geld aangetroffen. Uit onderzoek blijkt dat hij en zijn ex-partner opgeteld over ruim 231.000 euro aan contant geld beschikten. Omdat zij geen plausibele verklaring voor de herkomst van het geld kunnen geven, kan het niet anders dan dat zij dit met criminele activiteiten verdiend hebben. Deze verdachte en zijn ex-partner zijn daarom ook vervolgd voor witwassen. Tegen de ex-partner is zeven maanden voorwaardelijke celstraf en een taakstraf van 240 uur geëist.

Na de strafzaak zal het OM ook een ontnemingsvordering indienen die er toe moet leiden dat de verdachten hun crimineel verdiende geld terug moeten betalen.
 
Zie ook dit artikel van gisteren.


Gerelateerd