Druk op woningmarkt door Rotterdamse plannen beperkt

08-03-2016 Nieuws Redactie

SCHIEDAM - De plannen van Rotterdam om in de komende jaren het aantal sociale huurwoningen met twintigduizend te verlagen, heeft maar zeer beperkt gevolgen voor Schiedam. Dit stelt wethouder Alexander van Steenderen in reactie op vragen van D66 in de raadsvergadering vanavond.

Arjen Kuin stelde namens D66 te rekenen op gevolgen voor Schiedam als Rotterdam zijn plannen doorvoert. Vermindering van het aantal goedkopere woningen in Rotterdam zou kunnen leiden tot druk op de beschikbaarheid van dergelijke woningen in Schiedam. Terwijl er al wachtlijsten zijn, aldus Kuin.

Van Steenderen relativeerde die gevolgen. "De afname komt door verkoop, maar ook door huurverhogingen (waardoor de sociale huurwoningen promoveren tot vrije sectorwoningen - red.)." Die dus waarschijnlijk door bestaande bewoners bewoond blijven.

Verder is de vermindering van het aantal sociale woningen voorzien over een termijn van vijftien jaar, aldus Van Steenderen. En zijn er afspraken gemaakt tussen Rotterdam en de omliggende gemeenten, voor de periode 2014-2020. Die komen er op neer dat de gemeenten met veel sociale huurwoningen, zoals Rotterdam en Schiedam, dat aantal mogen afbouwen, terwijl meer 'landelijke' gemeenten als Westvoorne, Ridderkerk en Albrandswaard, sociale woningen zullen bijbouwen.

Van Steenderen: "Ik heb de plannen uit de Rotterdamse woonvisie bekenen en denk dat ze niet afwijkend zijn van de afspraken die in de regio zijn gemaakt." Wel verdient het volgens Van Steenderen aandacht dat er voldoende sociale huurwoningen in de regio beschikbaar blijven - en de afspraken worden nagekomen.


Gerelateerd