"Een beetje liefde en een snufje zout"

28-12-2015 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - Hij had het zich heilig voorgenomen - en het is gelukt: een plek in de top-tien. Nico Sterrenberg is terug onder de beste bollenbakkers - 'krentenbollen', noemt hij ze zelf - van het land. Vorig jaar vijftiende in de AD-test, dat was toch een beetje min, na de achtste plaats in 2013. Dit jaar slaagt hij met glans in zijn opzet: top-vijf.

Een klein beetje geluk speelt een rol, maar met zo'n solide positie ieder jaar tussen de honderdvijftig en meer onderzochte kramen en winkels, dat betekent dat ze bakken kunt. Het geheim? "Goed doseren, een beetje royaal. En je moet er liefde in stoppen", aldus Sterrenberg in zijn kraam. Waar dat uit blijkt? "Een beetje vrolijkheid. Als je met chagrijn in de kraam staat, dat gaat niet goed."

En wat maakt dan het verschil tussen en vijftiende en een vijfde plaats? "Je zult het niet geloven, maar ik denk een snufje zout. In oktober hebben met vrienden een proefavondje gehouden, dan schrijft ieder op een papiertje wat hij of zij van de bol vindt." Daar kwam de stap om iets meer zout toe te voegen vandaan.

"Kan ik de bollen invriezen?", vraagt een klant. Dat kan wel, adviseert Sterrenberg, maar er gaat wel iets aan smaak verloren. Zelf verkoopt hij alleen bollen die de dag zelf gebakken zijn. "'s Avonds gooien we weg wat we over hebben." Hoeveel bollen hij deze dagen bakt... hij moet het antwoord schuldig blijven. Pas in het nieuwe jaar komt het er van de balans op te maken. Maar Sterrenberg rekent zich niet rijk. "Denk jij nu echt dat ik zo veel meer zal verkopen vanwege die vijfde plaats?"

Gebakkraam Nico Sterrenberg is tot en met oudjaarsdag geopend - zo zijn de plannen en papieren. "Maar we zijn bezig daar nog een dag of tien aan vast te plakken." De mensen lusten in het nieuwe jaar ook nog wel een bolletje. Oliebollen en krentenbollen (oliebollen met krenten dus) zijn - 'dankzij de AD-test, denk ik ook' - ieder goed voor zo'n veertig procent van de omzet. Verder zijn er Berlinerbollen, rum- en ananasbollen. Een mens wil ook wel eens wat anders hè. Alhoewel: Nederlanders blijven de oliebol trouw, zodat nu al de derde generatie Sterrenberg de kraam op de Nieuwe Haven kan uitbaten. Nico hoopt dat (na opa Lokie en Nico sr.) nog vele jaren te blijven doen.Gerelateerd