Categorieën

Service

Een bigband erbij. Dat wilde Ton van Adrichem

Een bigband erbij. Dat wilde Ton van Adrichem
Nieuws

Een bigband erbij. Dat wilde Ton van Adrichem

  • Redactie
  • 27-06-2015
  • Nieuws
Een bigband erbij. Dat wilde Ton van Adrichem
SCHIEDAM - “Wij willen in begin september een Schiedamse artiestenavond organiseren in de Rooie Koffer, liefst met een bigband erbij. Zou hier interesse voor zijn?” Dinsdag postte Ton van Adrichem die vraag op zijn Facebookpagina. Hij had er al positieve reacties op ontvangen, maar zal zijn plan niet kunnen uitvoeren. Donderdag overleed hij.

De Schiedammer, die werd omschreven als markant en ondernemend, was onder meer bekend als eigenaar van het partycentrum De Rooie Koffer aan de Tuinlaan, sinds 2012 een officiële trouwlocatie. De afgelopen jaren stichtte hij er ook een jazzsociëteit, ‘Jazz uit de Koffer’, met succesvolle optredens, bijvoorbeeld van Hans Dulfer, die voor een uitverkocht huis de zaal op vol volume platspeelde. De sociëteit werd ook een verhaal van vergunningen en te veel decibels.

Het statige herenhuis aan de Tuinlaan was ooit in gebruik door een politieke organisatie (vandaar ook de naam) en werd in de jaren dat Ton er woonde met zijn vrouw Hedwig en zijn zoon Job, geleidelijk aan verbouwd tot een sfeervolle multifunctionele ruimte. Het gezin woonde boven. Beneden waren er onder meer een zaal met podium, twee barren, een keuken en een ‘rooksteeg’.

Gewend aan verbouwen durfde hij het ook aan om de oude Sodafabriek, belendend aan zijn pand aan de Tuinlaan, voor een symbolisch bedrag over te nemen. Hij startte het project Sodafabriek, om dit markante pand door middel van een coöperatieve aanpak een onderkomen te maken voor creatieve beroepen.

Ton van Adrichem is 60 jaar geworden.