Een onwerkelijk gezicht

05-01-2018 Nieuws Ted Konings

SCHIEDAM - Het blijft een onwerkelijk gezicht: kijken naar de werf van Damen Shiprepair, natuurlijk nog gewoon Wilton-Fijenoord, en daar niet de grote brugkraan zien - die in mijn beleving altijd wel ergens in een ooghoek opdook aan het panorama, als ik even rust nam van het spelen, wandelen of sporten.

Hij stond er altijd, sinds kort voor mijn geboorte. Hij droeg dus wel eens een andere naam, maar altijd was er die boog: niet helemaal symmetrisch van vorm, op licht gekromde poten. Krachtig, robuust en toch met een zekere elegantie. Het duurde jaren en jaren voor ik wist dat het om een kraan ging - want een kraan was toch rank en hoog.

Prins Bernhard kwam er voor naar Schiedam; op 21 juni 1966 opende hij 'dok 8' inclusief de brugkraan of portaalkraan. Ook Joop den Uyl was er bij, toen minister van Economische Zaken. Schepen tot 150.000 dwt (deadweight tonnage) konden er in het dok worden behandeld. Het was de trots van Wilton-Fijenoord, van de scheepvaartwereld en van Schiedam.

De scheepsbouw ging teloor, in de stad, in het land. Soms waren er nieuwe impulsen, en Damen schijnt nu een aardige boterham te verdienen met reparatie en verbouwingen van schepen. Het werk zal een tijdje stilliggen, er zal geïmproviseerd moeten worden en men moet op zoek naar een nieuwe kraan.

De portaalkraan die gezicht gaf aan mijn jeugd, en verder, die kraan is er niet meer. Hij ligt als schroot over het dok. Het is een onwerkelijk gezicht.

Bekijk de foto'sGerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date