Eerste paal op tweederde van realisatie Van der Valk Schiedam

22-05-2019 Nieuws Redactie

Foto's: FlashphotoNL


SCHIEDAM - De eerste paal werd paal 81, maar hij zit in de grond. Vanmiddag werd op Harga officieel een begin gemaakt met de bouw van Van der Valk Schiedam.

Veel bouwers, vertegenwoordigers van de gemeente, van de media en van Schiedamse bedrijven en instanties waren van de partij. Peter en Eveline van den Hul hadden hen genodigd naar deze 'echte Valkplek' om te vieren dat met het begin van de bouw van het hotel een nieuwe fase in de realisatie is ingegaan. En alles welbeschouwd is de 'bouw' al op tweederde: in september 2014 nam het echtpaar voor het eerst contact met de gemeente Schiedam om de mogelijkheden op vestigng van 'een Van der Valk' te verkennen. Eveline van den Hul: "Ik heb Peter ook al gezegd: geniet er van, want voor je het weet zit het werk erop." Sinds 2014 ging een flink deel van de werkweek van Peter van den Hul zitten in de realisatie van de Schiedamse nieuwbouw. Eveline legde zich in die tijd vooral toe op de dagelijkse gang van zaken in het hotel in Nieuwerkerk aan den IJssel dat zij bestieren.

Eveline is 'een dochter van Arie en Truus', en daarmee onderdeel van de Voorschotertak' van de familie, derde generatie. Die loot aan de stam beheert de Valk Exclusief-hotels. "We hebben er nog vijf in aanbouw", aldus Van den Hul.

Veel werk dus, ook in Schiedam. "Een ingewikkeld en taai en moeilijk te doorgronden proces", noemde Van den Hul de weg tussen eerste inspiratie en realisatie. Op 20 december 2017 werd de grond gekocht, ruim een jaar geleden presenteerde Van den Hul de plannen aan de buitenwereld.

Moeilijker werd het ook omdat onderweg een wissel werd gemaakt met Decathlon. Dat had het perceel waarop vandaag de paal werd geslagen op het oog voor zijn ontwikkeling, de Van den Huls kochten het terrein in de oksel van de snelweg. Op grond van het stedebouwkundige plaatje werd gekozen voor overdracht van de grond: het hotel pal aan de afrit, Decathlon daarnaast richting de A4.

Een echte Valkplek dus, zo zei Van den Hul vanmiddag. Omdat Schiedam 'in de lift zit', met de nieuwbouw van 380 woningen op Harga-Midden, de plannen voor Schieveste, de ontwikkeling van Offshore Valley, met het 'Franciscusziekenhuis als een van de grootste ziekenhuizen in de regio' als buur. Maar niet alleen mensen met een 'Schiedamse' reden voor overnachting wil Van den Hul bedienen; hij richt zich ook op Rotterdam en de Botlek en het Westland.

Anders dan in de eerste plannen komen er 186 kamers, zeven suites. Verder twaalf conferentiezalen en een restaurant met zeshonderd couverts. Voor de inrichting verlaat het hotel zich op de Vlaardingse Horeca Sfeermakers. "We hebben al veel trips ondernomen om samen inspiratie op te doen", aldus Van den Hul. Er komt een skybar 'op' het hotel. Dat, samen met toegang en parkeergelegenheid wordt ingepast in een parkachtig terrein, er komt een laadstation voor elektrische voertuigen, er wordt gebouwd volgens Breeam-standaarden, de meest duurzame norm beschikbaar.

En tussen al die dadendrang is het dan wel verkwikkend om te zien hoe goed de buurt oplet. Vorige week vatte een zogenaamde heimuts vlam. De muts wordt boven op de palen geplaatst, waar het negenduizend kilo zware heiblok op 'valt'. De hitte wil de muts nog wel eens doen gloeien. "Dank voor het alerte handelen van de buurt (de brandweer werd gebeld), maar het was echt niet nodig geweest", aldus Van den Hul.

Ook wethouder Fahid Minhas was lyrisch over de ontwikkeling. Een aanjager van ontwikkelingen, zo ziet hij het hotel. Petje af voor de Breeamnorm, 'want met mijn ervaring weet ik hoe ingewikkeld dat is en knap dat jullie een bouwer hebben gevonden die dit binnen het budget kan doen."

Zo lyrisch werd de bouwwethouder dat hij zich liet ontvallen over twee jaar graag weer op dezelfde plek te staan om 'het mooiste gebouw van Schiedam' dan ingebruik te nemen.

Bekijk de foto's


Gerelateerd