Eigenlijk is Open Expo een waanzinnige tentoonstelling

06-09-2018 Nieuws Kor Kegel

Slechts vier dagen, maar bomvol activiteit!

SCHIEDAM – Het was een gezellige boel, donderdagochtend in het Stedelijk Museum Schiedam. Je kon het een beetje beschouwen als een reünie van kunstenaars uit Schiedam en wijde omgeving. Het deed ook denken aan een kunstbeurs met veel belangstellenden voor betaalbare kunst. Maar het ging in eerste instantie om de opening van een bijzondere tentoonstelling.  

Bijzonder. Om verschillende redenen. De expositie duurt maar vier dagen. In die vier dagen zijn er allerlei aanvullende activiteiten met muziek, dans, literatuur en filosofie. En ander amusement. Het Stedelijk Museum Schiedam richt zich hoofdzakelijk op mooie, langdurige tentoonstellingen waar een internationaal publiek voor bestaat (binnenkort Corneille!) en daarom is deze vierdaagse Open Expo een spannend vluggerdje. Uiteraard ook vanwege die mix met andere culturele uitingen. Cilia Batenburg heeft als organisator van Open Expo met al die extra’s een voortreffelijk programma tot stand gebracht. 

Open Expo zal wel een traditie worden – prima suggestie van Jacques Tange! – en ditmaal heeft de kunstmanifestatie de bijtitel Vruchtbare Grond. Het concept is simpel. Elke deelnemende Schiedamse kunstenaar vraagt een introducé om vier dagen in het museum mee te exposeren. Meer dan 140 kunstenaars exposeren dezer dagen aan de Hoogstraat 112. Dat is een unicum. In vorige decennia zijn er wel meer lokale en regionale groepstentoonstellingen geweest (denk aan de Salon van de Maassteden), maar nog niet eerder met zo veel kunstenaars. Elke kunstenaar met één werk. 

Het gevolg is natuurlijk een kakefonie aan beeldende kunst. Werken van totaal verschillende betekenis, werken die niets met elkaar te maken hebben. Het is nog een wonder hoe Cilia Batenburg een en ander heeft weten te stroomlijnen. Maar als je het vergelijkt met gangbare exposities, opgehangen aan één kunstenaar of een kunstbeweging of een thema – dan is dit een waanzinnige rare tentoonstelling. Bont en gevarieerd, veelzijdig en uiteenlopend. En weet je waar het in feite toe leidt? 
Een héél gezellige manifestatie!  

Open Expo werd om elf uur geopend door loco-burgemeester Fahid Minhas in samenwerking met de organisatior, Cilia Batenburg, en galeriehouder Margi Geerlinks. Daarna zorgden Yvon Koopman en Robert van der Windt voor een interactieve papierpercussie, een muzikale interpretatie van Yvons kunstwerk Snow, dat uit een landschap van papieren ijsheuvels bestaat. 
Het publiek verspreidde zich over de museumzalen, dus niet iedereen maakte het Space Program van Sander Bokkinga mee. In zijn synthese van architectuur, stedenbouw, design en sculptuur gunt hij elke zichzelf respecterende stad een eigen ruimtestation. In een andere zaal kon je over de schouders van de jonge kunstschilders Jeffrey Blok en Joost de Boer meekijken hoe zij startten met nieuw werk. 
De rest van de dag waren er een rondleiding en een ‘ontfutseldebat’, de start van een pop-up galerie van drie Afrikaanse kunstenaars, en een tafelgesprek met een naborrel bij Lucas Drinkwinkel aan de Grote Markt. Ook de komende dagen zijn er rond Open Expo allerlei activiteiten. Ze zijn te raadplegen op een website die aan de site van het museum ‘hangt’.