Eis: vijftien maanden voor moeder die dode baby op balkon 'verstopte'

24-11-2018 Nieuws Redactie

Foto: FlashphotoNL

ROTTERDAM - Vijftien maanden cel. Dat was gisteren de eis tegen de twintigjarige Schiedamse die haar baby in april achterliet in een vuilniszak op een balkon van een woning aan de Stationstraat. Daarvan moeten volgens de officier van justitie vijf maanden voorwaardelijk zijn.

De officier van justitie noemde het verbergen van het babylijkje 'verwerpelijk en meedogenloos'. De twintigjarige moeder moet zich volgens de officier ook laten behandelen voor persoonlijkheidsstoornissen. Volgens het Openbaar Ministerie zou zij daarna begeleid moeten gaan wonen en haar urine laten controleren om te voorkomen dat een zwangerschap weer verkeerd afloopt. Het OM vroeg om vrijspraak voor het doden van haar kind of het in hulpeloze toestand achterlaten ervan, omdat niet kan worden uitgesloten dat het kind dood ter wereld is gekomen, zoals moeder R. zegt.

De toedracht van de geboorte en het overlijden van het kindje blijft met raadselen omgeven. R. vertelde gisteren dat ze in de nacht van 30 op 31 januari op de grond in de woonkamer was bevallen, terwijl haar moeder en broer elders in het huis lagen te slapen. Ze zou 'een vaag vermoeden' hebben gehad dat ze zwanger was. Uit onderzoek blijkt echter dat het kind hooguit een week op het balkon heeft gelegen en dus pas in april is geboren. De zak met het kindje werd op 7 april door de moeder van R. gevonden. Zij verklaarde dat de navelstreng nog om het kindje zat.

Zelf zegt R. dat ze direct na de geboorte op slag verliefd was op het vrijwel volgroeide kind, dat ze de naam Jay gaf. Ze merkte in eerste instantie niet dat de baby niet leefde. Toen dat duidelijk werd, heeft ze geprobeerd hem te reanimeren. "Hij bewoog niet, hij huilde niet. Niets. Ik kon niet meer denken. En toen heb ik Jay in een vuilniszak gezet en op het balkon gelegd.” Haar zorg was dat haar moeder de baby zou zien. Deze moeder lijdt aan schizofrenie. 

In ‘totale paniek’ legde R. het kind tenslotte in een vuilniszak op het balkon. Niet kan worden vastgesteld of het kind, als het nog wel geleefd heeft, door onderkoeling of ondervoeding is gestorven, of door geweld.

In 2016 was R. eveneens zwanger, maar dat eindigde volgens haar in een miskraam. De moeder van haar vriend, naar verluidt ook de vader van Jay, dacht echter dat ze toen ook al behoorlijk ver op weg was. R. appte haar in die tijd dat ze zeven maanden zwanger was. De politie heeft onder een struik gegraven waar ze die baby zou hebben begraven, maar heeft niets gevonden.Dat voedde de verdenking tegen R. "Het feit is dat ze de zwangerschap heeft verhuld en dat ze de baby op het balkon heeft gelegd. Dat zou kunnen duiden op een misdrijf”, aldus de officier van justitie

R.’s advocaat bepleitte dat ze het lijkje niet wilde verbergen, omdat die in een open vuilniszak lag waar haar familie het gemakkelijk kon ontdekken. R., die volgens deskundigen verminderd toerekeningsvatbaar is, zegt spijt te hebben van het achterlaten van het jongetje op het balkon. Ze stelde zich niet te kunnen voorstellen dat ze deed wat ze heeft gedaan en haar kind zo 'respectloos te laten rotten'.

De uitspraak is op 7 december.


Gerelateerd