Eis: zes jaar tegen ontuchtige huisarts

16-01-2019 Nieuws Redactie

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat huisarts Maarten B. zes jaar 'gaat zitten'. Hij wordt verdacht van seksueel misbruik van zijn eigen jonge dochter, enkele van haar vriendinnetjes en jonge patiëntes, onder meer in Schiedam. Hij maakte ook videobeelden van het misbruik.

Het OM rekent B. hard aan dat hij het aanzien van de medische stand en het vertrouwen van zijn patiënten, zijn gezin en zijn andere slachtoffers, ernstig heeft geschaad.

Het OM wil ook dat de man tbs met dwangverpleging krijgt opgelegd door de rechter in Den Haag. Een langdurige gedwongen behandeling is noodzakelijk omdat er een fors gevaar voor herhaling is, zo stellen de aanklagers. Bovendien eist het OM dat B. gedurende elf jaar niet binnen de gezondheids- of maatschappelijke zorg mag werken.

B. sprak voor de rechter tegen dat hij ontucht pleegde, maar bekende dat hij 'kennelijk' filmpjes en foto’s had gemaakt. Hij zei dat hij zich daarvan weinig tot niets kon herinneren.

De aanklagers zeiden desondanks vandaag dat ze alle aanklachten wettig bewezen vinden. Volgens het OM is het gat in het geheugen van B. volstrekt ongeloofwaardig, verwijzend naar de vele actieve handelingen. Ook zou het zijn gebeurd over een lange periode, van 2010 tot zijn aanhouding in oktober 2017.

B. weigerde mee te werken aan een onderzoek naar zijn geestvermogens. Deskundigen denken dat hij wel degelijk lijdt aan een pedofiele stoornis. .

De 38-jarige Leidenaar pleegde behalve met zijn dochter - vanaf haar tweede jaar - en enkele van haar vriendinnen (tussen de vier en zeven jaar) ook ontucht met zeven jonge patiëntes. Hij maakte in totaal 46 filmpjes in huisartsenpraktijken in Amstelveen en Schiedam. Achttien daarvan typeert het OM als kinderporno.

Zie ook dit artikel.

Uitspraak over twee weken.Gerelateerd