Elektrische bus rijdt al

14-12-2019 Nieuws Ted Konings

Foto's: Ted Konings


SCHIEDAM - Op de fiets, gisteren, een verrassing. Bus 51 naderde, maar iets klopte er niet. In het verkeer, zeker op de fiets, doe je veel op je gehoor, maar het echte bussengeluid ontbrak.

Bij de halte verderop bleek waarom: 'electric', stond er op de bus, en nu je het zei, het geluid van de bus was meer een zoemen dan de toeren van een motor. Foto's gemaakt.

Want de aankondiging was toch dat de bussen volgende week gingen rijden? "Zondag 15 december gaat de boel om", zo had de RET eerder aangekondigd. "Dat is een relatief rustige dag en zo kunnen we kijken hoe het gaat. Maandag 16 december rijden we de dienstregeling elektrisch op lijnen 32, 33, 38, 44 en 56. Dat zijn lijnen waar het meest behoefte is aan schoon vervoer, stedelijke gebieden."

Was de waarneming er dan eentje met zand in de ogen? Had een buschauffeur vanmorgen de verkeerde bus meegenomen voor zijn routes? RET-woordvoerder Ralf Harbers brengt uitsluitsel: "Nee, je zag het goed. Er rijden al enkele elektrische bussen om ervaring op te doen." Idee is de boel rustig op te bouwen, aldus Harbers, ineens met de 55 nieuwe bussen gaan rijden zou mogelijk vragen om moeilijkheden zijn. "Maar volgende week rijden ze allemaal", zo voegt hij toe.

De bussen zijn uitgerust met allerlei snufjes. De pantograaf op het dak is standaard ingeklapt, dus niet te zien vanaf de straat. Deze gaat 's nachts of op andere momenten als het nodig is uit om stroom te 'tappen', net zoals de tram. De bus is anders ingedeeld, kent oplaadpunten via usb en er kan contactloos in de bussen gepind worden. Maar vooral zijn ze natuurlijk veel minder belastend voor de mensen in de straten waar ze doorheen rijden: minder geluid, minder uitstoot. Plus: frise nieuwe kleuren.

Laat dan maandag maar het officiële feestje met de hoogwaardigheidsbekleders zijn, vandaag kunnen we al rijden met de elektrische bus.

Zie ook dit artikel.


Gerelateerd