Categorieën

Service

Emmaschaal komt terug en is monument

Emmaschaal komt terug en is monument
Nieuws

Emmaschaal komt terug en is monument

  • Redactie
  • 09-09-2015
  • Nieuws
Emmaschaal komt terug en is monument

Foto: Paulus de Beer


SCHIEDAM - De Emmaschaal wordt gemeentelijk monument. Het college van B&W heeft hier gisteren toe besloten.

De smeedijzeren schaal is te vinden op het plantsoentje tussen de bebouwing van de Singel, Stadserf en de Broersvest, dat wat over is van het Emmaplein. Dat was tot de bebouwing van het Stadserf veel groter.

De schaal of vaas is in 1898 door de firma G.J. Vincent en Co. vervaardigd, in opdracht van enkele bewoners van het Singelkwartier, bij gelegenheid van de troonsbestijging van Wilhelmina. Zij volgde haar moeder Emma op, die acht jaar als regentes had opgetreden

Omdat er al een Wilhelminaplein in de Gorzen bestond, was besloten om de schaal te schenken als eerbetoon aan koningin-moeder Emma, vandaar de naam Emmaschaal, ook wel Emmavaas genoemd. Een Wilhelminaschaal op het Emmaplein zou een beetje raar zijn geweest.

Een projectgroep van bewoners uit het Singelkwartier stuitte tijdens onderzoek naar de historie van hun buurt op deze bijzondere geschiedenis en vroeg het college om die reden om de schaal aan te wijzen als gemeentelijk monument. Deze is in de afgelopen maanden van zijn sokkel gehaald om te worden hersteld en geschilderd. De schaal wordt vandaag teruggeplaatst. Op Open Monumentendag, aanstaande zaterdag, wordt er bijzonder gefeest rond de schaal. Om half een zal wethouder Marcel Houtkamp een bordje over de schaal onthullen.