Categorieën

Service

Energierevolutie uit Schiedam: fabriek van honderd miljoen

Energierevolutie uit Schiedam: fabriek van honderd miljoen
Nieuws

Energierevolutie uit Schiedam: fabriek van honderd miljoen

  • Redactie
  • 03-12-2022
  • Nieuws
Energierevolutie uit Schiedam: fabriek van honderd miljoen

Ontwerp van de fabriek van Battolyser in het gebied rond de Merwehaven; beeld: Battolyser


SCHIEDAM - Schiedam kan zomaar de bakermat worden van een revolutie op energiegebied. Het Schiedamse bedrijf Battolyser ontwikkelde een systeem om uit zon en wind elektriciteit te maken, maar ook waterstof als de stroomprijs laag is. Het bedrijf gaat het systeem opschalen tot een fabriek die 1 GW (een miljoen kilowatt) per jaar moet kunnen te produceren. De fabriek wordt gebouwd bij de Merwehaven in Rotterdam-West.

“Battolyser Systems en Havenbedrijf Rotterdam gaan samen de eerste industriële productiefaciliteit voor groenewaterstof-apparatuur in Nederland realiseren”, zegt Mattijs Slee, directeur van Battolyser Systems. “Met het Nederlandse potentieel aan offshore windenergie, onze sterke infrastructuur en onze mondiaal leidende chemische industrie kan Nederland nu een duurzaam en veerkrachtig energiesysteem ontwikkelen.”

De fabriek van Battolyer in het zogenaamde Merwe-Vierhavengebied vergt een investering van zo'n honderd miljoen euro. De productiefaciliteit komt op een terrein van veertienduizend vierkante meter en moet werk gaan bieden aan zevenhonderd mensen. Het belooft nog eens vier keer zo veel indirecte banen op te leveren bij toeleveranciers

“Rotterdam positioneert zichzelf als de waterstofhub van Europa”, zegt Allard Castelein, directeur van het Havenbedrijf Rotterdam. “Nieuwe duurzame industrieën dragen bij aan de transitie die in Rotterdam plaatsvindt. We hebben bedrijven als Battolyser Systems nodig en zijn ervan overtuigd dat de haven de ideale plek is voor hun eerste grote fabriek.”

Duitsland en Nederland zijn respectievelijk de grootste en op een na grootste waterstofgebruikers van Europa. Beide hebben grootschalige plannen voor groene waterstof die in de Rotterdamse haven wordt gemaakt, geïmporteerd en/of verbruikt. Waterstof wordt door velen gezien als de energiebron van de toekomst. Om waterstof te maken, door splitsing van water, is veel elektriciteit nodig. Groene waterstof is daarom waterstof die gemaakt wordt met gebruikmaking van groene elektriciteit, dus met name uit zon- en windenergie. 

Battolyser, gevestigd op bedrijventerrein Vijfsluizen heeft ’s werelds eerste geïntegreerde batterij-elektrolysesysteem ontwikkeld en gerealiseerd. Een Battolyser kan bij lage stroomprijzen waterstof uit zon en wind produceren en bij hoge prijzen elektriciteit leveren aan het net. Het systeem is uiterst flexibel, efficiënt en robuust, aldus de initiatiefnemers. Het gaat netcongestie tegen, maakt verdere ontwikkelingen op het gebied van zonne- en windenergie mogelijk en biedt de goedkoopste groene waterstof, zo stellen zij. De Battolyser-technologie is op grote schaal toe te passen dankzij het gebruik van rijkelijk beschikbare en conflictvrije grondstoffen: nikkel en ijzer. De technologie is uitgevonden door prof. dr. Fokko Mulder en zijn onderzoeksteam van de TU Delft.

Castelein: “Bedrijven in de haven zijn al druk bezig projecten te realiseren op het gebied van productie, import, transport, opslag en gebruik van groene waterstof. Met deze fabriek voegen we aan dat aanbod de productie van apparatuur voor groene waterstof toe. Dit helpt de haven enorm vooruit in het continue streven duurzame industrieën voor de toekomst te faciliteren en de CO2-emissies te reduceren.”

De fabriek, die ook dienst zal doen als hoofdkantoor en R&D-centrum van Battolyser Systems, gaat in de tweede helft van 2024 open. Een definitief ja tegen realisatie moet komend jaar komen. Er zijn particuliere en publieke investeringen nodig om internationaal te kunnen concurreren, aldus de initiatiefnemers.

“Een netto nul-wereld vereist tussen 5.000 en 10.000 GW aan geïnstalleerde elektrolysecapaciteit", aldus Slee. "De toeleveringsketen van elektrolysers biedt Nederland een enorme kans om nieuwe duurzame industrieën te ontwikkelen die onze behoeften op het gebied van energietransitie ondersteunen en exportproducten aan de wereld kunnen aanbieden.”