Eva Biesheuvel overleden

21-11-2018 Nieuws Redactie

'Ik kan me nog goed herinneren de dag dat ik u voor het eerst zag', ondertitelde de NOS, maar vergat daarachter te zetten dat Biesheuvel daar 'in Schiedam' aan toevoegde; beeld NOS


LEIDEN - Eva Biesheuvel is in de nacht van maandag op dinsdag overleden. De vrouw van schrijver Maarten Biesheuvel werd getroffen door een hersenbloeding.

Eva Gütlich werd op 13 oktober 1938 geboren in Schiedam. Op het Stedelijk Gymnasium leerde ze Maarten Biesheuvel, ook geboren Schiedammer, kennen. In 1979 trouwden zij. Vorige maand waren ze nog samen te zien op tv, bij het programma De Wereld Draait Door. Daar las Maarten een liefdebrief voor die het schreef vanuit een instelling waar hij verbleef vanwege zijn psychische problemen. Eva gold als 'steun en toeverlaat' voor de schrijver, die geregeld in 'het gekkenhuis' verbleef. De schrijver gaf recent een nieuwe bundel uit: 'Verhalen uit het gekkenhuis'.

Het stelde woonde al heel lang in Leiden, waarvan meer dan dertig jaar in hun Sunny Home, een opvallend houten huis in de Kernstraat, niet ver van de Leidse binnenstad. Halverwege de jaren negentig was Eva Biesheuvel in Leiden een van de bestuursleden van de stichting tot Behoud van het Militair Invalidenhuis (tegenover Sunny Home) dat het voor elkaar kreeg dat er op 8 maart 1995 een lokaal referendum werd gehouden over het voortbestaan van dit monumentale pand. Dat Leidse referendum was een primeur, want het was de eerste volksraadpleging in Nederland die op initiatief van burgers werd gehouden.

Zelf leed Eva Biesheuvel aan de ziekte van Bechterew, waardoor haar rug is kromgegroeid. Ze kon de laatste jaren nog maar moeilijk lopen.Gerelateerd