Ex-havenbaas schikt met justitie

15-02-2017 Nieuws Redactie

Journalist Frank de Kruif schreef een boek over het havenschandaal

ROTTERDAM - Willem Scholten, voormalig directeur van Havenbedrijf Rotterdam, heeft een schikking getroffen met justitie in het havenschandaal. Dit heeft het Openbaar Ministerie bevestigd na berichtgeving van NRC Handelsblad.

Het havenschandaal ging om garanties die door Scholten namens het havenbedrijf werden afgegeven, waarmee zakenpartner Joep van den Nieuwenhuyzen, eigenaar van scheepswerf RDM bankleningen kon opnemen. Zestig miljoen euro, ongeveer eenderde van de leningen, raakte daarbij 'zoek'. Het Haagse Gerechtshof oordeelde in juni 2015 dat Van den Nieuwenhuyzen voor 1,2 miljoen euro Scholten had omgekocht.

Scholten ziet nu als onderdeel van de schikking af van cassatie tegen zijn veroordeling voor ambtelijke omkoping en valsheid in geschrifte en heeft bovendien afstand gedaan van een ‘substantieel’ geldbedrag. Aan de andere kant trekt Justitie een separate strafzaak tegen hem in wegens witwassen van ruim een miljoen euro.

Daarmee is zijn veroordeling tot een voorwaardelijke celstraf van twaalf maanden en een geldboete van 75.000 euro definitief geworden en is er een eind gekomen aan de procedures tegen Scholten. De zaak tegen voormalig RDM-directeur Joep van den Nieuwenhuyzen gaat wel verder. Die ging in juli 2015 tegelijk met Scholten in cassatie tegen zijn veroordeling tot een jaar cel, waarvan 285 dagen voorwaardelijk, en een boete van 75.000 euro. In die zaak doet de Hoge Raad op 11 april uitspraak.

Het Havenbedrijf Rotterdam heeft ook een belangrijke taak in Schiedam. De Havenmeester van Rotterdam, René de Vries, is tevens verantwoordelijk voor de gang van zaken in de havens in Schiedam.


Gerelateerd