Experimenten met bezorgers in strijd tegen berovingen

29-01-2017 Nieuws Redactie

SCHIEDAM - Restaurants en maaltijdbedrijven, politie en bedrijfsleven binden de strijd aan met de onverlaten die het de laatste weken gemunt hebben op bezorgers om zich een paar extra's euro's toe te eigenen. Zij beroven de vaak jonge bezorgers van kleine bedrijven maar zorgen voor grote angst en zorgen.

Gisteravond was het nog raak in Schiedam. Niet op het Nieuwlandplein, zoals gisteren door Schiedam24 gemeld, maar bij het kruispunt van Vlaardingerdijk en Troelstralaan. Eerder de afgelopen weken werden maaltijdbezorgers van hun omzet beroofd op de Burgemeester Stulemeijerlaan, de Johan de Wittsingel, de Burgemeester Honnerlage Gretelaan en de Burgemeester van Haarenlaan.

Gisteren ging het om en vijftienjarige maaltijdbezorger. Drie jongens van ongeveer 1.80 meter en een vierde dader van 1.60 meter overvielen de bezorger rond negen uur. Het slachtoffer kreeg een voorwerp, mogelijk een wapen, tegen zijn nek aan geduwd en moest zijn geld en zijn maaltijd inleveren. De kleinste dader droeg een wit masker, de anderen bivakmutsen. De groteren hadden een donkere huidskleur; van de dader met het masker is dat niet bekend. De politie is met grote prioriteit naar hen op zoek.

Ook elders in de regio schijnt het dusdanig raak dat de gemeente Rotterdam en het politiekorps aldaar, het initiatief hebben genomen om een alarmkastje te ontwikkelen. Dat apparaat maakt zo'n kabaal als het wordt ingeschakeld, dat de overvallers haast niets anders kunnen dan de benen nemen: 130 decibel, naar verluidt boven de pijngrens.

Zo'n honderd bedrijven in de regio krijgen zo'n alarmkastje, bij wijze van proef.