Expo kans voor Schiedam

06-12-2015 Nieuws Redactie

Het gebied van Vierhavens is sterk in beweging - de energiecentrale bijvoorbeeld is bijna gesloopt


SCHIEDAM - “De World Expo is een bijzondere kans om aan bezoekers uit de hele wereld te laten zien wat Schiedam in huis heeft, als het gaat om hoogwaardige bedrijvigheid, cultuur en een aantrekkelijke binnenstad.” Dat stelt de gemeente Schiedam, die de kandidatuur van Rotterdam voor de organisatie van de Wereldtentoonstelling van 2025 steunt.

Mocht de expo naar Rotterdam komen, dan wil Schiedam een rol spelen. De stad kan ook bijdragen aan het naar de Maasstad toe halen van de Wereldtentoonstelling. Afgelopen week stuurden B&W van Schiedam een steunbetuiging naar het Nederlandse kabinet. Dat zal komend voorjaar beslissen over de kandidatuur voor de tentoonstelling. Ook steden als Toronto, Parijs, San Francisco en Londen overwegen de organisatie van de expo. De keuze voor Rotterdam is een kans voor de regio, aldus het college. “De grote Schiedamse bedrijven, inwoners en het gemeentebestuur kunnen hun contacten inzetten om mensen enthousiast te maken voor dit evenement.”

World Expo Rotterdam 2025 is een initiatief uit het Rotterdamse bedrijfsleven om de Maasstad tot plaats van handeling van de Wereldtentoonstelling te maken. De voorziene hoofdlocatie is het Vierhavensgebied, dat vanaf de Gustoweg pal aan Schiedam grenst. Station Schiedam Centrum kan een belangrijke toegangspoort voor de tentoonstelling worden; de Schiedamse binnenstad ligt dan op de route. “We verwachten dat veel mensen de expo zullen bezoeken via Schiedam, bijvoorbeeld omdat ze per trein hier naartoe komen”, aldus een woordvoerder van Schiedam. “We zorgen er dan voor dat de bezoekers op een aantrekkelijke manier naar het expoterrein kunnen.”

Maar de stad hoeft zich niet te beperken tot een functie als doorgangsplek. “Schiedam kan zorgen voor een aantrekkelijk (neven)programma”, aldus de gemeente. “In overleg met de grote bedrijven in Schiedam kunnen we een aanvullend programma ontwikkelen.” Verder ziet de stad commerciële mogelijkheden en kansen op werkgelegenheid. “Er zal natuurlijk behoefte zijn aan mensen die tijdens de expo, een half jaar lang, gasten opvangen. We zien hier een rol voor de horeca, maar ook voor mensen die werken in de paviljoens en op het terrein, bezoekers informeren, vervoeren enzovoorts.”

Het programma van de Wereldtentoonstelling 2025 valt samen met de viering van het 750-jarig bestaan van Schiedam. In hoeverre beide gebeurtenissen op elkaar passen, dat is de gemeentewoordvoerder nog te ver. “Dat weten we nu nog niet precies. Het 750-jarig bestaan van Schiedam zal zeker feestelijk worden gevierd. Voor de expobezoekers een bijzondere gebeurtenis en natuurlijk heel leuk om op die manier kennis te maken met onze stad.”

Een Wereldtentoonstelling is één van ’s werelds oudste internationale evenementen. Denk aan beroemde expo's zoals die in Parijs, waar we de Eiffeltoren aan te danken hebben. Oorspronkelijk lag de focus ster op technologie en handel. Vandaag de dag is het vooral een gelegenheid tot uitwisseling van ideeën en culturen. Iedere vijf jaar komen miljoenen bezoekers van over de hele wereld bijeen om het zes maanden durende evenement te bezoeken en ideeën over een universeel thema te delen. Het Bureau International des Expositions bepaalt het doel, proces van de bids en organisatie van iedere expo. Dit jaar werd de Wereldtentoonstelling gehouden in Milaan.

Gerelateerd