Feestelijke aftrap Afval the Game

10-03-2020 Nieuws Kor Kegel

In de muziekkoepel van het Julianapark startten scholieren uit Schiedam-West de afvalwedstrijd

SCHIEDAM – In het Julianapark is gisteren de duurzaamheidswedstrijd Afval the Game van start gegaan. Leerlingen van de groepen 6 van De Wieken en Sint Bernardus gaven het startsein door spelenderwijs hun kennis te testen over afvalscheiding, milieu en duurzaamheid.  

Afval the Game is opgezet voor leerlingen van groep 6 van een aantal basischolen in Schiedam. Het doel is tweeërlei: de bewustwording van de scholieren vergroten met als effect verkleining van de afvalberg. De duurzaamheidswedstrijd duurt een hele maand.  

“Samen naar minder afval” is het motto. Met lessen op school en wijkactiviteiten leren de scholieren over het belang van afvalscheiding. Ze gaan aan de slag om afval te voorkomen en ze bekwamen zich in argumenteren wanneer ze andere Schiedammers proberen te overtuigen om minder afval te produceren en de woonomgeving schoon te houden. 
De school die de meeste acties weet uit te voeren voor een beter milieu en daarmee de meeste bonuspunten scoort, wint de wedstrijd.  

Er zijn verschillende afvalgames. Een afvalvierkamp. Ploggen. Een moestuintje maken met behulp van recyclemateriaal. Je kunt aan het team van Afval the Challenge vragen stellen over afvalscheiding. “Als je meedoet aan de activiteit, ontvang je ook nog eens het speciale Afval the Game-kwartet boordevol weetjes over afvalscheiding, hergebruik en recyclen”, zegt Vivianne Kerkhof, projectleider kunst en cultuur van De Kleine Ambassade. “De Afvalgames zijn gratis en geschikt voor alle leeftijden.” 
“Meedoen?” vraagt ze. Er is een activiteitenkalender met alle data en locaties op de Facebookpagina van Afval the Game. Je kunt ook kijken op de website: www.afvalthechallenge.nl  

Afval the Game is een groot duurzaamheidsproject gericht op alle groepen 6 van de Schiedamse basisscholen. Hiermee nemen Irado, de gemeente Schiedam en De Kleine Ambassade de verantwoordelijkheid om kinderen (maar ook de volwassenen in hun omgeving) bewust te maken van het belang van het verminderen van de hoeveelheid huishoudelijk afval.

Gedurende het project doen kinderen doen kennis op aan de hand van (gast)lessen, educatieve filmpjes en een kliko vol opdrachten. Ze gaan op onderzoek uit, voeren actie en inspireren andere Schiedammers om afval te scheiden en afval te voorkomen om zo het milieu te sparen.