Ferro Dome ter ziele

19-02-2016 Nieuws Redactie


ROTTERDAM / SCHIEDAM - De Ferro Dome lijkt er niet te gaan komen. Er waren grootse plannen met de grote blauwe 'hoedendoos', ooit van chemiebedrijf Ferro, achter het Marconiplein, maar eigenaar David Hart Group laat weten zijn handen van het project af te trekken.

Daarmee is ook de locatievoorstelling die Conny Janssen Danst er in de zomer zou geven, van de baan. De voorstelling van het dansgezelschap stond in de Dome gepland van 15 juni tot 10 juli.

De kortgedingrechter moet er aan te pas komen om te beslissen wat er gebeurt met Chateau Techno en Go Apres Ski, twee feesten de binnenkort op de rol staan voor de Ferro Dome. Een vergunning ontbreekt. Organisator en gemeente verschillen van mening over de toezeggingen die hierover zijn gedaan. Chateau Techno zou al op 27 februari plaatsvinden. Via Facebook meldden zich al 3900 bezoekers aan.

Het Ferro-terrein aan de Franklinweg, met de Dome voorop, was bedoeld als een nieuw podium voor innovatieve muziek-, dance- (dans!-) en bedrijfsevenementen. Het zou onderdeel gaan uitmaken van het opnieuw te ontwikkelen Vierhavensgebied. Naar verluidt is het terrein weer in handen van het Havenbedrijf Rotterdam.

Enkele jaren geleden kocht het Schiedamse bedrijf David Hart het al jaren leegstaande terrein van 3,5 hectare van Ferro, een Amerikaans bedrijf. Op het terrein zijn meerdere gebouwen aanwezig, waaronder de blauwe gashouder van ongeveer drieduizend vierkante meter, ooit onderdeel van de gasfabriek die een groot deel van Rotterdam van gas voorzag. DHG had ten tijde van de aankoop nog niet duidelijk voor ogen wat het er mee aan wilde, maar dat er met deze industriële locatie iets bijzonders te doen viel, was wel duidelijk.

Uiteindelijk koos het bedrijf voor een herontwikkeling tot evenementenlocatie. Dit mede vanwege de centrale ligging, de nabijheid van openbaar vervoer en de snelweg en ook het water. Al in 2014 vonden er verschillende evenementen plaats in wat de Ferro Dome ging heten. Ook andere partijen als Dance Valleyorganisator UDC en Paul Stiekema, oud-directeur van de Heineken Music Hall deden mee in de herontwikkeling van het terrein. Planning was dat er miljoenen geïnvesteerd zouden worden, om daadwerkelijk een evenementenlocatie voor maximaal zesduizend bezoekers te creëren.

“De Ferro Dome gaat plaats bieden aan live-concerten, dance-evenementen en culturele initiatieven in de breedste zin van het woord”, zo stelden de initiatiefnemers. “We willen zorgen dat er weer meer te beleven valt in Rotterdam.” Ambitie was om voor de kerst van 2015 te openen.

Dat is niet gelukt. Naar verluidt konden David Hart Group en UDC het niet eens worden over een langlopende huurcontract. Het Rotterdamse havenbedrijf wil nog steeds dat de Ferro Dome er komt.

 Gerelateerd