Festivalbotteling uit Vlaanderen

01-06-2016 Nieuws Redactie

Cuyvers (rechts) tekent dit jaar voor de festivalbotteling; foto: Fun-key Events

SCHIEDAM – Een Vlaamse stoker verzorgt dit jaar de botteling voor het Jeneverfestival. Het Nationaal Jenevermuseum Schiedam heeft Thomas Cuyvers voor die eervolle taak gevraagd.

Nog niet eerder was het een Vlaming die de festivalbotteling voor het Jeneverfestival deed. De speciale Limited Schiedam Festival Edition is uitgegroeid tot een collectorsitem en wordt op ambachtelijke wijze in beperkte oplage geproduceerd.

Cuyvers werkt voor Taxandria Elixir en maakt voor zijn brouwsel gebruik van moutwijn die in de branderij van het Jenevermuseum is gestookt. Voor de industriële revolutie had elk gehucht in de huidige Belgische regio de Kempen zijn eigen stoker van sterke drank. Tegenwoordig is de alcoholproductie echter volledig geïndustrialiseerd. Daarom laat Cuyvers in zijn ambachtelijke stokerij in Brecht de tijden van weleer herleven. Hij maakt likeuren en elixirs die worden gedistilleerd uit kruiden en vruchten, opgelegd in alcohol. Daarnaast maakt hij gin onder eigen merk en voor privat labels. En ook voor speciale verzoeken in kleine bottelingen kan men bij hem terecht.

Cuyvers: “Voor deze speciale botteling koos ik samen met de stokers van Schiedam uit hun rijping een vaatje met een moutwijn van drie jaar. Ongelooflijk lekker. Om het Jeneverfestival met thema ‘Gin City’ eer aan te doen, koos ik ervoor om hier een unieke gin mee te maken. Verschillende kruiden verschuiven het accent dat de klassieke jenever kenmerkt. Zo ga je in de richting van een gin ‘buiten categorie’. Voor het maken van gin werkt men zelden met honderd procent gerijpte moutwijn! Het resultaat is een gin die je als een whisky lekker puur drinkt, en die gin-tonics een machtig accent geven. Pure luxe.”

Het uitgeven van een festivalbotteling is inmiddels een traditie. Vorig jaar kwam de festivaljenever van Onder de Boompjes. In 2014 stookte het Jenevermuseum de speciale editie zelf. Notaris tekende voor de jenever van 2013 en Rutte voor die van 2012.

Het Jeneverfestival begint plaats over tien dagen plaats. Daar wordt de speciale festivalbotteling feestelijk gepresenteerd. De Limited Schiedam Festival Edition is daar te koop, alsook bij de slijterij van het Jenevermuseum of rechtstreeks bij Thomas Cuyvers (Prinsstraat 43, Sint Lenaarts).


Gerelateerd