Fiets voor 550 kinderen uit Waterwegsteden

12-06-2018 Nieuws Redactie

Nicole (l) en Miranda van Kortenhof


MAASSLUIS - Voor 550 kinderen uit Maassluis, Vlaardingen en Schiedam is het niet vanzelfsprekend een fiets te hebben om mee naar school te rijden. Maar binnenkort fietsen zij, en nog wel op een nieuwe fiets.

Nicole en Miranda van Kortenhof, twee zussen uit een Vlaardings fietsenmakersgeslacht, namen het initiatief om de fietsen voor de kinderen van vier tot twaalf jaar beschikbaar te krijgen. Zij vonden stichting Leergeld en fietsenproducent Alpina aan hun zij. Morgenavond worden de eerste fietsen overhandigd door vier wethouders uit de Waterweggemeenten.

"Voor een kind is een nieuwe fiets hét cadeau", zo stellen de zussen, die weten hoe veel kinderen wel de ervaring hadden om bij een verjaardag die nieuwe fiets in de gang te zien staan. Dat geluk gunnen zij ieder kind. "Zonder fiets kun je als kind in Nederland niet altijd makkelijk meekomen." 

‘Elk kind doet mee’ is het motto van stichting Leergeld. Zij bieden kinderen uit gezinnen met minimale financiële mogelijkheden de middelen om te kunnen deelnemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. “En dat is precies waar het bij dit project om draait”, legt Nicole van Kortenhof. Samen met haar zus is ze eigenaar van fietsenwinkels in Vlaardingen en Maassluis.

Via stichting Leergeld zijn in totaal 550 namen bij elkaar gebracht van kinderen op de basisschool die een fiets willen hebben. De kinderen deden een aanvraag voor een nieuwe fiets. Vervolgens benaderde de stichting Van Kortenhof om deze kinderen te voorzien van tweedehands fietsen. “Dit was een onmogelijk opdracht en geen garantie voor veilige fietsen, gezien het grote aantal”, legt Nicole uit. “We hebben daarom de hulp in geroepen van de Nederlandse kinderfietsfabrikant Alpina. Nu kunnen we alle 550 kinderen van een degelijke en veilige fiets voorzien!”

Morgen nemen de eerste kinderen tijdens een feestelijke avond hun Alpina-fiets in ontvangst. Komende weken volgen er acht avonden waarin alle kinderen hun fiets mogen ophalen bij Van Kortenhof. Dat zal het geval zijn voor de zomervakantie.