Categorieën

Service

Fiets voor kind in armoede

Fiets voor kind in armoede
Uit

Fiets voor kind in armoede

  • Kor Kegel
  • 24-07-2017
  • Uit
Fiets voor kind in armoede

Fietsen maakt veel meer mogelijk

SCHIEDAM – Aan het begin van het komende schoolseizoen kunnen alle kinderen uit gezinnen met een minimuminkomen een fiets krijgen. Met een fiets kunnen scholieren makkelijker aan activiteiten deelnemen, vooral als culturele gebeurtenissen of sportvoorzieningen aan de andere kant van de stad of zelfs buiten Schiedam te vinden zijn.  

Dat kinderen na de zomer een gratis fiets kunnen krijgen, staat in het ‘Fiets voor iedereen’-plan van burgemeester en wethouders. Hiermee speelt het college in op een voorstel van Leefbaar Schiedam. Het gaat niet alleen om kinderen uit bijstandsgezinnen, maar ook om kinderen met werkende ouders en verzorgers die het qua inkomen weinig beter hebben dan minima in de bijstand. Dat komt omdat ze door iets meer te gaan verdienen niet meer in aanmerking komen voor inkomensafhankelijke toeslagen en kwijtschelding van bepaalde lasten. 
Zestig procent van kinderen die in armoede opgroeien heeft werkende ouders, zegt de Sociaal-Economische Raad (SER). “Werken moet lonen”, vindt het college van B & W. “Het gaat ons aan het hart dat ook deze werkende ouders en hun kinderen zich aan de armoede moeten ontworstelen.”

Het college deelt het advies van de SER dat alle kinderen een beroep moeten kunnen doen op voorzieningen die de gevolgen van armoede compenseren, zoals meedoen aan sport en cultuur. Daarbij wil het college niet alleen kijken naar de hoogte van het inkomen, maar ook naar hoe het kind opgroeit.  

Het Rijk heeft dit jaar 85 miljoen euro aan de Nederlandse gemeenten beschikbaar gesteld om kinderen in armoede concreet te helpen met extra middelen. Dat geld wordt voortaan elk jaar voor dit doel uitgetrokken, maar een harde voorwaarde is dat het niet opgaat aan ambtelijke inzet of adviseurs, maar dat het geheel wordt besteed aan middelen voor kinderen in armoede. Op grond van CBS-gegevens mag Schiedam jaarlijks rekenen op bijna 590.000 euro.
Het Rijk heeft daarnaast 15 miljoen euro extra uitgetrokken voor het Jeugdsportfonds, het Jeugdcultuurfonds, Stichting Leergeld, Kinderhulp, Stichting Jarige Job en aanverwante organisaties. Dat dat geld er zou komen, was toegezegd op Prinsjesdag op dinsdag 20 december 2016.  

Het geld is niet bedoeld om de armoede van de ouders te bestrijden. Daar zijn andere maatregelen voor, zoals schuldsanering en schuldpreventie, activering, goede begeleiding en zorg. De extra impuls is er om kinderen duurzaam te compenseren voor het feit dat ze opgroeien in armoede en daardoor op achterstand kunnen komen te staan.
De rijksoverheid en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben afgesproken dat kinderen tot 18 jaar betrokken worden bij de besteding van de middelen. In Schiedam heeft De Kleine Ambassade in opdracht van het gemeentebestuur onderzocht waar het meest behoefte aan is. Dat gebeurde met een enquête onder 1500 kinderen en met panelgesprekken. Het onderzoek is vorige maand ook besproken in de Kindergemeenteraad.  

De eerste resultaten?
Het opzetten van een kinderplatform genaamd BLIEP.
De YETS Foundation krijgt meer geld om schoolgaande jongeren zelfredzaamheid bij te brengen, zodat ze een positieve rol in de samenleving vinden.
Onlangs maakte Stroomopwaarts bekend dat kinderen in armoede een Schoolspullenpas krijgen als bijdrage in de aanschaf van schoolboeken en andere noodzakelijke spullen. Ook dat komt uit het extra geld dat de gemeente Schiedam gekregen heeft.
Er is al begonnen met de uitgifte van een jeugdvakantiepaspoort als onderdeel van de Rotterdampas. Daarmee kunnen kinderen van 4 tot 12 jaar naar 150 bestemming in onze regio, waar ze gratis toegang krijgen en anders een flinke korting. Dat paspoort is geldig tot en met zondag 20 augustus.
Er gaat ook meer geld in het Jeugdsportfonds en het Jeugdcultuurfonds MVS (Maassluis, Vlaardingen en Schiedam).  

Na de zomer komt er een thema-avond om met geïnteresseerde Schiedammers in gesprek te gaan over kinderen die in armoede opgroeien.