Categorieën

Service

Fietsendieven sloegen buit op in Schiedam

Fietsendieven sloegen buit op in Schiedam
Nieuws

Fietsendieven sloegen buit op in Schiedam

  • Redactie
  • 26-10-2017
  • Nieuws
Fietsendieven sloegen buit op in Schiedam

Foto's: politie

SCHIEDAM - De bende fietsendieven die gisteren werd opgerold, sloeg de gestolen waar op in Schiedam.

Dat lijkt een hoogstwaarschijnlijke conclusie nu bekend werd dat in de zaak ook enkele arrestaties zijn verricht 'in een loods in Schiedam'.

Gisteren werden op meerdere plekken in de regio Den Haag /  Rotterdam en in Polen, invallen gedaan en aanhoudingen verricht om een grootschalig crimineel netwerk van fietsendieven op te rollen. De dieven waren met name actief in de kuststrook, langs het strand en in de duinen. Daar werden honderden, veelal duurdere fietsen gestolen. Die werden met een busje met tientallen tegelijk naar Polen gereden.

Gisteren vonden in verschillende loodsen doorzoekingen plaats. In samenwerking met Eurojust werd ook een loods in Polen doorzocht. In Den Haag en het Westland troffen agenten meerdere mogelijk gestolen fietsen aan. In een loods in Rotterdam stonden 21 fietsen klaar om vervoerd te worden. In Polen troffen agenten vier gestolen fietsen aan.

In Den Haag werden gisterochtend twee verdachten aangehouden (32 en 39 jaar), in Rijswijk één (34 jaar) en Schiedam later op de dag nog drie mannen (23, 29 en 37 jaar). Ze worden verdacht van betrokkenheid bij fietsendiefstallen in georganiseerd verband.

Het Flexteam Leiden-Bollenstreek van de politie begon enkele maanden geleden een onderzoek nadat er in Katwijk in korte tijd een groot aantal meldingen van fietsendiefstallen was binnengekomen. In het onderzoek kwam het team een 31-jarige verdachte zonder vaste woon- of verblijfplaats op het spoor. De man werd in maart van dit jaar in Katwijk aangehouden voor fietsendiefstal. Uit het vervolgonderzoek kwam naar voren dat de verdachte, samen met anderen, fietsen ontvreemdde. De gestolen fietsen, veelal elektrische,  werden in grote aantallen in een busje naar Polen gebracht. Daar werden zij voor ongeveer 450 euro per stuk verkocht.

De dieven brachten de gestolen fietsen naar loodsen in de regio. Zo werden er meerdere fietsen naar een loods in Naaldwijk gebracht. Daar werden de fietsen geprepareerd, vervolgens gedemonteerd en naar Polen vervoerd. Later bleek dat er ook fietsen naar loodsen in Wateringen, Den Haag en Rotterdam werden gebracht.

De politie vraagt slachtoffers van fietsendiefstal altijd aangifte te doen. Op die manier kan de politie in kaart brengen op welke schaal er wordt gestolen - en kunnen gestolen fietsen  bij de rechtmatige eigenaar worden teruggebracht.